Na benzinskim pumpama u BiH početkom sedmice došlo je do blagog pojeftinjenja dizela, koje je bilo toliko da ga stanovnici nisu ni primijetili, dok, s druge strane, pojedine zemlje u okruženju već drugu sedmicu zaredom znatno obaraju cijene goriva.

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH kazali su “Glasu Srpske” da je početkom sedmice došlo do blagog pojeftinjenja dizela, naročito na pumpama na kojima su cijene bile i najviše u posljednjem periodu.

– Posmatrajući trenutne cijene i one od prije sedam dana, može se reći da je gorivo ipak bilo nešto skuplje protekle sedmice. Nakon perioda u kojem se cijena dizel goriva kretala od 2,81 do 3,46 KM po litru, trenutni raspon je od 3,01 do 3,36 maraka. Za litar benzina trenutno je potrebno izdvojiti od 2,71 do 3,11 maraka – naveli su u STK.

Kada je riječ o prognozama za naredni period, u STK navode da se, s obzirom na globalna kretanja i stanje u svijetu, moguće nadati daljoj stabilizaciji.

– Ali bilo kakve prognoze za sada nisu zahvalne – zaključili su u STK.

Domaći naftaši ne javljaju se na pozive, tako da od njih i ne možemo dobiti informacije o cijenama goriva na domaćem tržištu.

Pojedine zemlje u okruženju juče su oborile cijene goriva, pa je tako u Hrvatskoj za dizel potrebno izdvojiti 3,10 maraka po litru, a za benzin tri marke. Gorivo je tako u Hrvatskoj za 15 dana znatno pojeftinilo pa je dizel pao za čak 40 feninga, a benzin za 11 feninga po litru.

Crna Gora je juče takođe mijenjala cjenovnike na benzinskim pumpama, a prema najnovijim cijenama za dizel je potrebno izdvojiti 3,36 maraka po litru, a za benzin 95 – 3,32 marke po litru.

Kada je riječ o Srbiji, ta zemlja je ograničila cijene goriva do kraja ovog mjeseca pa je tako od petka na snazi cjenovnik prema kojem litar dizela košta 3,26 KM, a benzina 2,90 maraka po litru.

Vlada Slovenije polovinom marta zamrzla je cijene goriva na mjesec dana kako bi smirila stanje na tržištu naftnih derivata. Tako se u toj zemlji benzin 95 prodaje po cijeni od 2,93 marke po litru, dok dizel košta tri marke. BiH je problem divljanja cijene goriva pokušala da riješi ukidanjem akciza na naftu i naftne derivate, ali od toga do danas nije bilo ništa.

OPEK

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) poručila je Evropskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

U vrijeme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, zvaničnici Evropske unije u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEK-a.

– Moglo bi doći do gubitka sedam miliona barela ruske nafte i drugih energenata dnevno zbog trenutnih i budućih sankcija – rekao je generalni sekretar OPEK-a Mohamad Barkindo.

Share.