in

Gorivo će koštati čak tri marke

Foto: Freepik

Crna predviđanja da će stanovnici BiH litar goriva plaćati čak tri marke mogla bi se uskoro obistiniti, jer sve prognoze idu u pravcu rasta cijena na globalnom nivou, što će ostaviti posljedice i na domaće tržište.

Gorivo je više puta poskupjelo ove godine u BiH, a jedan od razloga novog poskupljenja je i trenutna situacija u Ukrajini.

– Od prošle sedmice cijene su više za deset feninga po litru. Teško je u ovom momentu tačno predvidjeti do koje granice će rasti cijena goriva. Međutim, ako cijena nafte na svjetskom tržištu nastavi da raste, može se očekivati da će litar goriva na domaćem tržištu dostići davno nagovještavani iznos od tri marke – kazali su “Glasu Srpske” u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH.

Naveli su i da je snažan rast cijena nafte izazvao paniku na tržištu i strah od moguće nestašice.

Rast cijena goriva, objašnjavaju u STK, za sobom će povući i skuplji transport robe i putnika.

– Međunarodni drumski prevoz robe i putnika zavisi od cijene dizel goriva. Svako vidljivo povećanje cijena dizel goriva, kako na tržištu u BiH tako i izvan njega, neminovno dovodi do rasta cijena ovih usluga – kazali su u STK.

Naveli su da kod međunarodnog prevoza tereta na cijenu usluge utiče i cijena dizel goriva na ruti kojom se prevoznici kreću prilikom transporta.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naveli su da prema najnovijim podacima litar dizela košta pri uvozu 1,31 marku, a benzina “super 95” 1,34 marke.

– Na te cijene dodaju se obaveze prema državi, i to akciza za dizel 0,30 maraka, putarina 0,15 te putarina za autoputeve 0,25 maraka i PDV od 17 odsto maloprodajne cijene – naveli su u UIO.

Ulazne cijene dizela i benzina i dažbine prema državi

Dizel

  • Ulazna cijena 1,31 KM/litar
  • Akciza 0,30 KM
  • Putarina 0,15 KM
  • Putarina 0,25 KM
  • PDV 17 %

Benzin

  • Ulazna cijena 1,34 KM/litar
  • Akciza 0,40 KM
  • Putarina 0,15 KM
  • Putarina 0,25 KM
  • PDV 17 %

Kada je riječ o benzinu, akciza je 0,40 maraka, putarina 0,15, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV od 17 odsto maloprodajne cijene litra benzina. Za litar dizela na benzinskim pumpama u Srpskoj u prosjeku je potrebno izdvojiti 2,65 maraka.

– Sa svim dažbinama prema državi litar dizela košta oko 2,40 maraka, a ostatak cijene po kojoj se prodaje ovo gorivo je marža pumpe – objasnili su u UIO.

Domaći naftaši juče nisu odgovarali na naše pozive, ali je evidentno da svoje cjenovnike mijenjaju preko noći i da će tako nastaviti i dalje jer su i ranije naveli da će samo svoje cijene usklađivati sa onim ulaznim.

Do velikog poskupljenja nafte dolazi u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, spremaju da održe sastanak na kojem će razgovarati o planu proizvodnje za april.

Svjetske berze

Cijena američke nafte WTI skočila je juče na najviši nivo od 2013. godine i iznosi 109,23 dolara po barelu, dok je cijena evropske nafte brent 110,84 dolara po barelu usljed ogromne potražnje.

Oba tipa nafte, WTI i brent, premašila su nivo od 100 dolara, prvi put od 2014, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, što je izazvalo strah od poremećaja u snabdijevanju tržišta.

Nebenzja: Ukrajina koristi civile da bi okrivila Moskvu

Dokumentarni film “Sinovi srpske” sutra u Bijeljini