in

Galijašević bez dileme: Džuvo na čelu OBA je MANJE ZLO od Osmice

Kandidat za novog-starog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, Almir Džuvo, uprkos brojnim manama mnogo je bolje rješenje za čelnog čovjeka OBA od dosadašnjeg direktora te agencije Osmana Mehmedagića Osmice.

Ovo za Srpskainfo tvrdi stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, komentarišući pokretanje procedure za smjenu Osmice i povratak Džuve na čelo OBA, gdje se nalazio do 2015. godine.

Tvrdeći da je OBA, pod Mehmedagićevim vođstvom, postala “klasična muslimanska milicija” nad čijim radom, prema njegovim riječima, osim najužeg vrha SDA niko nije imao bilo kakvu kontrolu, Galijašević ističe da Džuvo, u svakom slučaju, predstavlja “mnogo manje zlo” nego što je to bio Osmica.

– U posljednjih osam godina, koliko se Mehmedagić nalazio na čelu OBA, ta agencija je postala utočište brojnim kadrovima ratne muslimanske obavještajne službe AID i više je ličila na bošnjačku verziju Hezbolaha nego na neku ozbiljnu evropsku bezbjednosnu agenciju. U svjetlu toga, svako novo kadrovsko rješenje na čelu OBA svakako je pomak na bolje, iako, lično, nisam pretjerano oduševljen izborom Džuve, koji za tu funkciju nema dovoljno ni stručnosti ni kompetencije – kaže Galijašević.

On, između ostalog, tvrdi da je Džuvo svoju karijeru u bezbjednosnim krugovima počeo tako što je radio na fizičkom obezbjeđenju britanske ambasade u Sarajevu.

– Za Džuvu se, inače, dugo vremena smatralo da je zbog svog ranijeg angažmana provjereni “britanski čovjek” u bezbjednosnim strukturama BiH, a zanimljivo je da je otvorenu podršku dobijao i od bivšeg direktora CIA, Džona Brenana. I sada, kao i onda kad se u svom prošlom mandatu nalazio na čelu OBA, smatram da Džuvi prije svega fali stručnosti da bi bio na čelu takve agencije, ali, kao što ponavljam, svako rješenje je bolje od Osmana Mehmedagića Osmice – tvrdi Galijašević.

Podsjećamo, Izvršno-obavještajni odbor, koji je prije dva dana formirala predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, pokrenuo je proceduru razrješenja aktuelnog direktora OBA i imenovanja novog. Jedini kandidat za tu funkciju je Almir Džuvo, koji se već nalazio na čelu te agencije prije nego što je na to mjesto 2015. došao Osman Mehmedagić. Nakon odlaska iz OBA, Džuvo je bio postavljen za ambasadora BiH pri Misiji NATO u Briselu.

Ustanovljeno je da nema pravnih prepreka za imenovanje Džuve na poziciju direktora OBA, a procedura oko njegovog izbora trebalo bi da se završi za mjesec dana.

Revizija CIK utvrdila: Helikopterski servis vozio Dodika na predizborne skupove, prekršen zakon

Ko tajno finansira SDS: Revizija CIK utvrdila da postoje anonimni donatori najveće opozicione partije