I dok su stvari oko vladajuće većine u Srpskoj i tome ko će činiti vlast u naredne četiri godine jasne, isto se ne može tvrditi za nivo Bosne i Hercegovine, gdje se i dalje lome koplja oko toga ko će imati većinu.

Lideri pojedinih partija već su jasno dali do znanja s kim hoće, a s kim neće u vlast, ali, ako se osvrnemo unazad, vidjećemo da ništa nije konačno i da se mišljenja u politici često mijenjaju.

Tako je lider HDZ BiH, Dragan Čović, najavio da će službeni razgovori s drugim strankama oko formiranja vlasti biti pokrenuti 3. ili 4. novembra.

Već pao dogovor sa HDZ

On je istakao da legitimni predstavnici tri naroda primarno imaju obavezu sjesti i pokušati napraviti nužne parlamentarne većine.

Čović je naveo da su za hrvatske stranke prihvatljivi svi, osim DF – Željka Komšića.

– Mi ćemo nastojati da u roku od mjesec nakon službenog objavljivanja rezultata izbora pokušamo naći partnere s kojima možemo realizovati programe i uspostaviti vlast. To bi u svakom slučaju moralo biti u ovoj godini – poručio je Čović.

S druge strane, lider SNSD Milorad Dodik je otkrio da već postoji dogovor s Draganom Čovićem za nastavak partnerstva, dok o partnerstvu sa SDA ili nekom drugom strankom iz Sarajeva za sada ništa ne otkriva.

On je naglasio da će SNSD i HDZ BiH zajedno nastupati na nivou BiH i da bez tog učešća neće ni biti formirane vlasti.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo ranije.

Tajanstveni Bakir

U vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da to sigurno neće ići brzo i da je poznato da se strukture vlasti na zajedničkom nivou veoma teško formiraju.

– Nemam povjerenja u te institucije, ne vjerujem da će se to završiti do marta-aprila, a možda i duže. HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u FBiH, što se nije dešavalo ranije. Mi ćemo ući sa onima koji će prije nego što uđemo u strukture vlasti prihvatiti da se deblokiraju projekti u Republici Srpskoj u vezi s gasovodom, aerodromom u Trebinju, Hidroelektrane “Buk Bijela” – naglasio je Dodik.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, za sada ne otkriva jasno s kim će u koaliciju. On je nedavno poručio da su otvoreni za sve opcije, te da još nije dobio poziv od Čovića, ali da će se vrlo rado sastati s njim.

Predsjednik SDP, Nermin Nikšić, ranije je izjavio da ta stranka neće koalirati sa SDA, dok je lider DF, Željko Komšić, izjavio kako ne vjeruje da će prihvatiti da mandatar Savjeta ministara BiH, koji po rotaciji sada pripada Hrvatima, bude neko iz HDZ BiH, kako se nada Čović.

I predsjednik Naroda i pravde (NiP), Elmedin Konaković, ranije je rekao da će u formiranje vlasti ići s partnerskim strankama koje su podržale Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, ali za razliku od svog koalicionog partnera Nikšića, nije decidno rekao da to ne uključuje i SDA.

Konaković nije isključio ni HDZ, ističući da se slaže sa oko nekih pitanja s tom strankom.

Opcije

Treći koalicioni partner Nikšića i Konakovića, predsjednik Naše stranke, Edin Forto, rekao je da bi kao partnere za nivo BiH voljeli vidjeti stranke iz opozicije u Srpskoj, ali da ne želi u koaliciju sa SDA, dok mu je HDZ prihvatljiv.

Kako stvari stoje, jedina stranka koja je neizbježna za formiranje vlasti na nivou BiH jeste HDZ, dok su svi ostali za sada na tankom ledu.

Ako se uzmu u obzir želje lidera stranaka i pogleda broj osvojenih mandata po strankama, onda trenutno postoji nekoliko opcija kada je u pitanju koalicija koja bi činila vladajuću većinu na nivou BiH.

Prva opcija bi bila nastavak koalicije SNSD, SDA i HDZ BiH s njihovim partnerima.

U prethodnom mandatu SDA se pridružio i DF, a kako HDZ ne želi partnerstvo s ovom strankom, onda je upitno koja će od bošnjačkih stranaka još ući u ovu koaliciju.

Druga opcija, koja ne bi uključivala ni DF ni SDA, bila bi SNSD – HDZ- Trojka (SDP, NS, NiP) i njihovi partneri koji su podržali Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

Treća opcija, a koju je najavio i Dodik, isključila bi SNSD, a uključila opoziciju iz Srpske.

Vlast bi tako činili Trojka i njihovih partnera iz Federacije BiH koji su podržali Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, te SDS, PDP i Za pravdu i red.

U ovu koaliciju bi ušao i HDZ, dok bi ispao SNSD. Da bi ova koalicija bila moguća trebao bi se složiti i HDZ, ali je upitno da li će Čović ostaviti na „cjedilu“ svog starog prijatelja Dodika.

Da bi SNSD mogao da bude izbačen iz igre ranije je komentarisao i Dodik, koji je rekao da „postoji mogućnost da se vlast na nivou BiH formira sa izbornim gubitnicima iz Republike Srpske, ali da se time ide u avanturizam“.

Share.