Kristijan Šmit je vikao i lupao je po stolu, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, nakon završenog sastanka, odnosno konsultacije predstavnika sedam stranaka sa sjedištem u Sarajevu sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosne i Hercegovini, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Sastanak je održan u zgradi OHR-a ispred koje se održavaju protesti građana nezadovoljnih najavom nametanja izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Konaković je istakao da su glavni krivci za novonastalu situaciju Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica.

“Nametanje izmjena Izbornog zakona na osnovu Mostarskog sporazuma bilo bi korak unazad. Vraćamo se na HDZ-ov zahtjev, koji to crpi iz stava SDA koja se pokušala provući ispod radara. Malo likujem kao čovjek, jer smo trpjeli kritike zbog Neuma, a danas je rečeno da moramo razgovarati. Ponovo smo vraćeni na izmjene Izbornog zakona, a stali smo sa razgovorima o izmjenama Ustava“, rekao je Konaković i dodao:

“Kristijan Šmit je vikao i lupao je po stolu. Pokazao je da on ima emocije, ali mi moramo imati granicu u svemu. Odbranili smo, čini mi se, nešto što je bio dogovor HDZ-a i SDA, ali je ispred nas i dalje veliki izazov”.

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije je izjavio da je Šmit od političkih lidera tražio da moraju raditi na prevazilaženju govora mržnje i drugim rješenjima koja sada neće biti predmet donošenja odluke.

“Rečeno je da Šmit ne odustaje od mogućnosti nametanja odluke kada procijeni da je potrošeno puno vremena u kojem mi nismo bili u stanju da se dogovorimo. Koje je to vrijeme, koji je to period ne znam. Zadovoljan sam činjenicom da ipak nismo i nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će uvesti novu diskriminaciju i podjelu u BiH i za sada se bazira samo na transparentnost izbornog procesa. Ta odluka će biti danas”, poručio je Nikšić.

Share.