U FBiH, danas, 1. marta, poslavljaju “dan nezavisnosti”, dok u Republici Srpskoj ovaj datum predstavlja dan zločina, stradanja i progona i podsjećanje na nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da 1. mart za Srpsku i njene građane nije praznik, te da je riječ o danu sjećanja na stradanja i progon.

Višković je rekao novinarima da je tog datuma prije mnogo vremena ubijen srpski svat na Baščaršiji u Sarajevu, te ranjen sveštenik.

-Ne možemo da slavimo pogibiju naših ljudi -rekao je Višković.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica saopšteno je da za ove porodice u Srpskoj 1. mart predstavlja dan zločina, jer je tog datuma 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović i počelo srpsko stradanje, te da je sramota što Bošnjaci u BiH taj dan slave kao praznik.

U saopštenju, koje je potpisao predsjednik Organizacije Branimir Kojić, ističe se da 1. mart za porodice poginulih nikad neće biti nikakav praznik, jer je to dan kada su počela srpska stradanja, prvo u Sarajevu, a onda širom BiH.

– Prvi mart može biti jedino dan žalosti u BiH, a nikako nezavisnosti -rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Dodaje da je , s obzirom na to da postoje oni koji žalost slave, teško ne poželjeti biti nezavisan od njih.

– Stoga, srećan dan nezavisnosti FBiH. Ili još preciznije, dan nezavisnosti pet i po kantona – napisao je Kovačević na svom “Tviter” nalogu.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je 1. mart početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba, a obilježavanje tog datuma u FBiH kao “dana nezavisnosti” je najgora vrsta provokacije i uvrede ne samo za sarajevske Srbe, već za cjelokupni srpski narod.

Vulićeva je istakla da Sarajevo danas slavi što u tom gradu nema Srba i to im je, nažalost, praznik i najveće dostignuće.

– Na današnji dan 1992. godine, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bila inicijalna kapisla za građanski rat u BiH. Svako pominjanje 1. marta u BiH Srbe podsjeća na početak tragičnog ratnog sukoba – istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da je Sarajevo danas gotovo etnički očišćeno od Srba i postalo grad u kojem Srbi nemaju pravo na život iako su tu rođeni, odrasli, radili i gradili.

Vulićeva je podsjetila da je 1. marta održan i referendum o nezavisnosti BiH na kojem je oko 62 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz SFRJ i donesena je neligitimna odluka protiv srpskog naroda i njegovih interesa.

– Obilježavanje ovog crnog datuma za nas iz Republike Srpske je ne samo neprihvatljivo, već i suludo. Slaviti smrt, ubijanje, paljenje je morbidno. Zato je sigurno i da do zakona o praznicima u BiH nikad nećemo doći, nikad nećemo imati jedinstvene praznike u BiH, jer Bošnjaci slave činjenicu da su Srbe iz Sarajeva protjerali, što im je dugročno cilj da urade i na cijeloj teritoriji BiH – naglasila je ona.

Obilježavanje

U FBiH danas je rganizovan niz manifestacija. Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su povodom takozvanog dana nezavisnosti posjetili Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu istakavši da je mezarje “pokazatelj koliko je skupo plaćena nezavisnost”.

Share.