Bilbord postavljen u Bužimu, kojim su Mustafa Ružnić, premijer USK, i Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK, građanima čestitali Božić i Novu godinu, biće uklonjen, objavio je opštinski načelnik Mersudin Nanić, koji tvrdi da je plakat doživljen kao provokacija i uvredljivog je karaktera za Bužimljane.

U statusu objavljenom na Facebook stranici “Mersudin Nanić, općinski načelnik općine Bužim”, a koji je u međuvremenu nestao sa te društvene mreže, on tvrdi da mu se javio veliki broj sugrađana izražavajući nezadovoljstvo povodom plakata.

Nanić navodi da je prostor za reklame iznajmljen firmi koja je uredno platila svoje obaveze prema opštini Bužim, ali potom iznosi stav da je plakat provokativan?!

“Ugovorom je definisano da provokativni i neprikladni plakati ne mogu biti postavljeni. Biće uklonjen jer ne priliči ni mjestu ni vremenu. Poštujemo svakoga i svačije, ali svoje ne damo”, naveo je na Facebooku Nanić, koji nam se nije javio na brojne pozive, pa ni na poruku koju je vidio na Viberu, ali ju je izignorisao.

Oglasio se, međutim, Suad Šahinović, predsjedavajući Opštinskog vijeća Bužima, koji je kazao da čestitka nije nikakva provokacija.

“Općina Bužim je sigurno jedna merhametli općina. Moralni čin bi bio da načelnik podnese ostavku. Mi smo takva država gdje moramo zajednički da živimo i šaljemo poruke mira. Umjesto da ih šaljemo, mi šaljemo da još više ustalasamo situaciju. Još više produbljujemo krizu i taj nacionalizam proradi”, naveo je Šahinović.

“Sretan Božić i Nova godina”, navedeno je na spomenutom plakatu, zbog kojeg su negodovali iz OO SDA Bužim, iz kojeg tvrde da je bilbord izazvao revolt mnogih građana, s obzirom na to da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u viteškom gradu Bužimu.

“Smatramo da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada, iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice”, navode iz OO SDA Bužim.

Halkić, s druge strane, navodi da je iznenađen reakcijama iz Bužima, čiji dobar dio građana, naglasio je, živi u zapadnoj Evropi.

“Nisam uopće očekivao ovakvu reakciju. Nije to dobar način pokazivanja multietnične Bosne i Hercegovine”, rekao je Halkić za “Nezavisne novine”.

Istakao je da su on i Ružnić na ovaj način čestitali Božić i Novu godinu građanima BiH koji proputuju tamošnjim putevima.

“Osam općina je dobilo jednoobrazan bilbord za svaki praznik, uključujući Bajram, Božić i Novu godinu. I nikad nije bilo problema. Pa reis je čestitao Božić kardinalu Vinku Puljiću i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti”, rekao je Halkić.

Ružnić smatra da s banalnostima, u kakve spadaju čestitke povodom praznika, jedini problem imaju političari kojima su u nedostatku pravih djela i projekata potrebne jalove rasprave koje potpiruju međusobnu netrpeljivost naroda i uništavaju duh tolerancije, kojeg je u ovoj zemlji uvijek bilo.

“Da je ovakva čestitka bila nečija provokacija i da predstavlja bilo kakav problem građanima ove općine ne mogu vjerovati upravo stoga jer je u Bužimu dovoljno obrazovanih ljudi i u vjerskom i u svjetovnom smislu. Plakat sigurno nije narušio ni zdravlje ni stanje imana naših Bužimljana, a isto tako im neće utjecati na živote ni njegovo uklanjanje”, naveo je Ružnić.

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ističu da je gnusno, poražavajuće i za svaku osudu uopšte pročitati saopštenje bužimske organizacije SDA i načelnika.

“Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer ‘moderne i građanske’ države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebalo da pristupimo EU, a božićna čestitka je vrijeđanje?!”, pitaju iz HNS-a.

Kako ističu, novootkrivena prijestonica SDA-ovog “modernog i građanskog” bi kolektivno trebalo da se postidi, a načelnik Nanić da uputi izvinjenje.

“Ne katolicima niti nekom Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u BiH, bez obzira na to kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali. Ovo je moralno i etičko dno koje nećemo dopustiti da postane norma ponašanja”, naveli su iz HNS BiH.

Share.