Priče o građanskom konceptu BiH, o kojima sve češće govore bošnjački lideri, put su ka ostvarenju ideje Alije Izetbegovića, o čemu svjedoče i nedavne izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i poruke poslate sa zvaničnog sastanka u Rijadu ministarke inostranih poslova Bisere Turković i generalnog sekretara Svjetske muslimanske lige.

Kako je zvanično saopšteno na sajtu Ministarstva, Turkovićeva je razgovarala sa generalnim sekretarom Svjetske muslimanske lige Muhamedom bin Abdul Karim Al-Isaom o važnosti međureligijskog dijaloga, a kao posebna je naglašena “važnost Srebrenice, koja ima posebnu simboliku, ali i koja zaslužuje svaku vrstu podrške”.

Iako je u Saudijskoj Arabiji bila u zvaničnoj posjeti, Turkovićeva nije propustila priliku da bi razgovarala o stvarima važnim samo za jednu stranu pa ostaje nejasno o kakvom međureligijskom dijalogu je bilo riječi, ako se uzme u obzir da je razgovarala u ime Bošnjaka, odnosno muslimana sa predstavnikom organizacije koja predstavlja isključivo muslimane.

Istog dana njen partijski šef Bakir Izetbegović na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” govorio je o tome kako je “neophodno prevazići razlike u probosanskom bloku u RS i na nivou BiH”.

– Probosanske stranke imaju 60 odsto u predstavničkom domu Parlamenta BiH i ta se snaga mora “preliti” u domove naroda i institucije. Ovakvo smo svi zbijeni u 33 odsto, u nekakvu imaginarnu bošnjačku kvotu od 33 odsto. Tih 33 odsto treba otići na 60, ojačati taj motor koji vuče u pravom smjeru – rekao je Izetbegović.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu i činjenicu da Bošnjaci igraju dvostruku igru, jer unutar BiH u svakoj prilici nastoje da se dodvore zapadnim ambasadama, govoreći o opredijeljenosti za evroatlantske integracije, dok se ne odriču saradnje sa radikalno nastrojenim islamističkim organizacijama.

Na ovo ukazuje i izvještaj Instituta za strategijske studije i američkog vojnog koledža, objavljen u maju 2014. godine, a koji upozorava na opasnost bliskosti najviših političkih predstavnika Bošnjaka sa Muslimanskim bratstvom i drugim terorističkim organizacijama.

– Dakle, iako se malo govori ili piše o aktivnostima Muslimanskog bratstva u Bosni, najviši bošnjački čelnici, koje zapadnjaci smatraju umjerenim, relativno sekularnim muslimanima, u stvari su usko povezani ili duboko naklonjeni toj organizaciji. Njihovi pogledi i njihovi odnosi usmjeravaju BiH prema islamizmu i muslimanskom svijetu, a Bošnjake otuđuju od bosanskih Srba i Hrvata, njihovih sugrađana – stoji u ovom izvještaju.

Politički analitičar i poslanik u Hrvatskom saboru Nino Raspudić rekao je za “Glas Srpske” da su priče o građanskom konceptu uvijek maska za interese nacionalizma većinskog naroda.

– To je ona fantomska kuća koja ima bošnjački temelj, bosansku nadgradnju, a građansku fasadu. Ne vidim silu, a ni “milu” kojom bi Izetbegović uvjerio Srbe i Hrvate da je takvo uređenje bolje – rekao je Raspudić.

Komentarišući bliske veze istaknutih lidera SDA sa islamskim i islamističkim organizacijama, Raspudić ističe da tu treba biti oprezan.

– Oni takve odnose imaju još od devedesetih godina. Ako je interes čelnika SDA u njegovanju tih odnosa politička i finansijska podrška, ono što brine su interesi druge strane u tom procesu. Kako oni vide BiH i ulogu svojih lokalnih prijatelja u njoj – upitao je Raspudić.

Opasnost

Stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić rekao je za “Glas Srpske” da bliske veze SDA i islamističkih organizacija sežu u sedamdesete godine prošlog vijeka.

– Ideja navodnog građanskog koncepta je opasna, jer ona vodi u islamizaciju. I ona je opasna za Bošnjake, jer je većina njih odrasla na zapadnim vrijednostima, a sada bi se sve promijenilo. To bi nužno vodilo u propast BiH – rekao je Jovičić.Izvor:
Share.