Poslanik SDA i bivši potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić pokušava da problematizuje pitanje relativno malog broja zaposlenih Bošnjaka u MUP-u Republike Srpske, potpuno zanemarujući činjenicu da je broj Srba u Federalnoj upravi policije te federalnom i kantonalnim MUP-ovima na nivou statističke greške.

Bratić je od MUP-a Srpske u ime poslaničke grupe “Zajedno za BiH” zatražio podatke o sprovođenju ustavnih i zakonskih odredaba o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i drugih u toj instituciji. On je u poslaničkom pitanju naveo da podatke traži “vodeći se informacijama o pojavama provokativnog ponašanja, pucanja, pjevanja nacionalističkih pjesama, veličanja ratnih zločinaca, napada na imovinu i vjerske objekte povratnika, rizicima stvaranja incidentnih situacija, naročito 8. i 9. januara u povratničkim sredinama”.

– Svojim prisustvom i neposrednim kontaktom s povratnicima, jer sam i sam jedan od njih, svjedok sam pojave nesigurnosti, straha, ali i ljutnje i ogorčenosti na ovakve pojave. Jedan od važnih segmenata koji stvara osjećaj nesigurnosti, pa i nepovjerenja, je nedovoljna zastupljenost manjinskih konstitutivnih naroda i drugih u organima MUP-a – istakao je Bratić, navodeći da se “takav zaključak lako može donijeti kroz izvještaje Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH”.

Međutim, upravo to pokazuje da je Bratić licemjeran, jer su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ukazali na to da, prema specijalnom izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, u MUP-u FBiH nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama.

– U MUP-u Kantona Sarajevo, od 19 rukovodećih pozicija nema nijednog Srbina. U MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona od 33 rukovodeća radnika nema nijednog Srbina. U MUP-u Srednjobosanskog kantona, od 23 rukovodeća, nema nijednog Srbina. U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama, a u MUP-u Unsko-sanskog kantona od 42 rukovodeća radnika samo je jedan Srbin – naveli su nedavno u ovom odboru, nakon što je isto pitanje kao i Bratić pokrenuo njegov bivši stranački kolega Denis Zvizdić.

Prema pomenutom izvještaju, u Federalnoj upravi policije od 14 rukovodećih radnika samo je jedan Srbin, u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona od 58 rukovodećih radnika samo su dva Srbina, a u MUP-u Tuzlanskog kantona od 99 rukovodećih samo su tri Srbina.

– Izvještaj ombudsmana o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama BiH pokazuje da se na rukovodećim pozicijama u MUP-u Srpske nalazi 18 Bošnjaka – poručuju iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske i član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Kostadin Vasić kaže da osuđuje sve incidente, a posebno one zasnovane na nacionalnoj ili vjerskoj mržnji, ali kaže da Bratićev pokušaj da problematizuje broj njegovih sunarodnika u MUP-u Srpske sigurno nije usmjeren ka poboljšanju međunacionalnih odnosa.

– To je jeftini pokušaj dodvoravanja povratničkoj populaciji koja od toga neće imati nikakve koristi. Pri tome je veoma licemjerno problematizovati to pitanje, a istovremeno zatvarati oči pred činjenicom da Srba nema, ne samo u federalnom MUP-u, nego u Federaciji BiH. Popis iz 2013. godine je pokazao da FBiH živi manje od tri odsto Srba, a Bratić o tome ćuti – kaže Vasić.

Licemjerno

Poslanik SNSD-a i član Odbora za bezbjednost NSRS Ilija Tamindžija podsjeća da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine na području današnjeg Kantona Sarajevo bilo 27,2 odsto Srba.

– Licemjerno je kada poslanik stranke čija politika je Srbe u tom kantonu i na području cijele FBiH svela na manje od tri odsto ćuti o tome, a postavlja pitanje o broju zaposlenih Bošnjaka u MUP-u Srpske. Republika Srpska i njen MUP garantuje bezbjednost i zaštitu svim svojim građanima, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost – kaže Tamindžija.Izvor:
Share.