Bošnjačka politička elita, oličena kroz perjanice SDA, tokom posljednje tri decenije nije pomjerila svoju percepciju u odnosu na Srbe ni za milimetar, a nastupilo je vrijeme u kojem skidaju maske javno i potvrđuju da im smeta sve što ima predznak srpskog.

Stav je to sagovornika “Glasa Srpske” o pozadini otrovnih strelica kojih sve više stiže od strane političkih predstavnika bošnjačkog naroda, a koji nastoje da miniraju projekte Republike Srpske i Srbije, a nisu imali lijepih poruka ni za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Bošnjaci, predvođeni strankom SDA na čijem čelu je Bakir Izetbegović, su zacrtali da, između ostalog, zaustave gradnju hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini kod Foče, koju zajedničkim snagama rade Srpska i Srbija, imali su i šta da kažu na zaštitu ćirilice i jezika srpskog naroda, a nekima iz Sarajeva je zasmetalo i to što su poslije graničnih prelaza postavljene i table sa natpisima “Dobro došli u Republiku Srpsku”.

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković se, nakon “Buk Bijele”, obrušila i usprotivila izgradnji svesrpskog svetilišta u Donjoj Gradini, navodeći kako je neprihvatljivo da se na tlu BiH gradi bilo šta bez odluke institucija sa nivoa BiH, a cijelu histeriju dodatno je začinio i sam Izetbegović, riječima “kako bi poštovao Srpsku pravoslavnu crkvu kada bi ona popravljala svoj narod”.

Ovakve poruke za predstavnike Republike Srpske jasan su signal svima da su u pravu kada upozoravaju na bošnjačke političare i da bi na kraju sve ovo moglo voditi ka ubrzanom raspadu BiH.

Šefica poslaničkog Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać naglašava da bošnjački političari ne mogu više ni da prikriju svoje pravo lice koje su godinama maskirali pričom o želji za suživotom. U moru napada na Srpsku, Srbiju i sve što je srpsko, posljednje izjave Izetbegovićeva i Turkovićeve su kap koja je prelila čašu i demaskirala njihove stvarne želje. Stav Turkovićeve da se Srpska mora obratiti njima, odnosno nivou BiH da bi dobila saglasnost da na svojoj teritoriji, i to u Donjoj Gradini, koju svako normalan treba da poštuje, kaže Novaković Bursać, više je nego šokantan.

– Isplivava iz njih ono što zaista jesu i što su ovih godina pokušavali da prikriju, a što smo mi znali sve vrijeme. Ipak, u neku ruku je i dobro što su prestali da glume, jer će svi uvidjeti ko su i kakvi. Umišljaju da bi trebalo da ih pitamo za sve, pa i za gradnju kuće, na primjer. Pa šta bi nam tek radili da zaista imaju neka ovlašćenja – zapitala se Novaković Bursać.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić, povodom napada na sve što Srbija i Srpska pokušavaju zajedno uraditi i na sve što je preostalo, a nosi u sebi odrednicu “srpski” ili Republika Srpska, kaže za “Glas” da je jasno u kojoj godini žive oni koji se prema tome odnose na taj način.

– Nikako da prihvate realnost novog vremena i doba koje dolazi. Ne mogu da shvate smisao integracija i razvoja, ostajući na stereotipima iz 1992, gdje se jedan narod stalno i uporno targetira, vrijeđa i otuđuje – istakao je Stevandić.

Ovolika ekspozicija mržnje iz FBiH prema Srpskoj, smatra, nikada nije bila veća.

– Analfabete u smislu pravoslavlja našle su za shodno da komentarišu sve što se u Republici Srpskoj desi, radi ili planira. Kao da nemaju nekog drugog posla, već samo da omalovažavaju, ispoljavaju mržnju i netrpeljivost prema Srpskoj i srpskom narodu – zaključio je on.

Inckov zakon

Mnogi predstavnici Republike Srpske, ali i analitičari s obje strane Drine, smatraju da je u nizu stvari koje su doprinijele ovakvim porukama i dopuna Krivičnog zakona BiH, kojom je zabranjeno negiranje genocida, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko. To je bošnjačkim liderima, ponavljaju, dalo veliki vjetar u leđa da ostvare u miru ono što u ratu nisu uspjeli.

Share.