Svakog Srbina povratnika zaplašili su protesti u Sarajevu, koje su organizovale bošnjačke političke partije i kojima je dominirala ratna muslimanska zastava BiH, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović.

“Za preostale Srbe u Sarajevu juče je bio težak dan. Protesti su zaplašili svakog Srbina povratnika, jer kompletan ambijent podsjeća na sve ono što je rađeno pod ratnom muslimanskom zastavom BiH, kao što su počinjeni zločini na Kazanima, Tarčinu, Zenici, Ozrenu i svakoj drugoj opštini u FBiH”, rekao je Radanović Srni.

On je ocijenio da protesti podsjećaju na ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, na Cacu, Ćelu, Juku, na ubistva i protjerivanje Srba iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, podsjećaju na paljenje pravoslavnih crkava, rušenja pravoslavnih grobalja, ubijanja srpske djece žena i staraca.

“Velikobošnjački muslimanski protesti podsjećaju na zločine petog korpusa, Atifa Dudakovića, podsjećaju na jedinice kojima je komandovao Sakib Mahmuljin”, istakao je Radanović.

On je napomenuo da je glavni govornik na protestu bio Šefik Džaferović, čovjek koji je u ratu rukovodio službama bezbjednosti muslimanskih snaga na području Zenice, Zavidovića, Maglaja i koji je nesumljivo odgovoran za brojne zločine na području srednje Bosne.

Prema njegovim riječima, protestima su samo nedostajali predstavnici odreda “El mudžahedin” i islamisti iz Azije i Afrike, da bi sve potpuno bilo istovjetno slikama koje su se viđale od 1992-1995 godine.

“Koreografija protesta koja se sastojala najviše od zastava muslimanske Republike BiH /zastava sa ljiljanima/ na najbolji način pokazuje šta su protesti i šta o protestima mogu da misle Srbi i Hrvati”, zaključio je Radanović.

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu juče je organizovan protest zbog najava da bi Kristijan Šmit mogao da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a građana su došli da se tome suprostave po pozivu SDA.Izvor:
Share.