Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić tužio je BiH zbog neosnovanog hapšenja i vremena tokom postupka provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane.

Pravobranilaštvo BiH zatražilo je da zahtjev bude odbačen kao neosnovan.

Radončićev pravni zastupnik Almina Pilav je na pripremnom ročištu podsjetila da je Fahrudin Radončić uhapšen 25. januara 2016. godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Ona je navela da mu je, na prijedlog Tužilaštva BiH, 27. januara te godine određen jednomjesečni pritvor, te da je Radončić u to vrijeme obavljao funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pilav je podsjetila da je Radončić u pritvoru proveo 66 dana, od čega 15 u kućnom pritvoru.

Ona je rekla da su mjere zabrane trajale ukupno 158 dana, tokom čega je, kako je navela, pretrpio “duševne boli zbog povrede slobode, kretanja, časti i ugleda”, prenose federalni mediji.

Pomoćnik pravobranioca BiH Mladen Draganić rekao je da je tužbeni zahtjev neosnovan i zatražio da bude odbijen.

On je naveo da se ni u jednom zakonu ne primjenjuje pravo za naknadu štete za određivanje mjera zabrane, niti za vođenje krivičnog postupka.

Postupak će biti nastavljen 25. januara 2022. godine, kada će biti raspravljano o osnovi i visini tužbenog zahtjeva Fahrudina Radončića, koji će biti saslušan u svojstvu oštećenog.Izvor:
Share.