Bračni par Samir Omić (48) i Aida Omić (42) iz Mionice kod Gradačca pritvoreni su na mjesec dana odlukom Opštinskog suda u Gradačcu zbog sumnje da su pozajmljivali novac uz visoku zelenašku kamatu i tako nezakonito stekli više od 200.000 KM, potvrđeno je „Glasu Srpske”.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona,po čijem prijedlogu su i pritvoreni, saopšteno je da supružnike terete da su kao saučesnici počinili tri krivična djela lihvarstvo.

-Postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić od aprila 2019. do januara 2023.godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi, pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice. To su činili bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 odsto na mjesečnom nivou – stoji u saopštenju.

Dodaje se da su osumnjičeni u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata.

-Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali ugovore o zajmovima na velike novčane iznose, znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile – navode u Tužilaštvu.

Istakli su da se istragu u ovom predmetu aprovodi sa istražiocima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

-Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda policijski službenici SIPA su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjičeni, te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM – istakli su u Tužilaštvu

Naglasili su da je prilikom pretresa privremeno oduzet i automobil „BMW 520D”, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja.

Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA-e su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva.

Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage.

Share.