Hrvatska republikanska stranka (HRS) na čelu sa Slavenom Ragužom podnijela je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti, saopšteno je iz ove stranke.

Iz HRS podsjećaju da je Džaferović 17. novembra u Jablanici izjavio kako iza takozvane Armije BiH nisu ostale masovne grobnice, logori…i drugo, što, kako navode, jednostavno nije istina, jer postoji više pravosnažnih presuda koje potvrđuju baš suprotno.

“Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju člana Predsjedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio”, dodaje se u saopštenju HRS-a.

Koliko je sramotna izjava Džaferovića, navodi se u saopštenju, ponajbolje govori činjenica da ju je izjavio u Jablanici u kojoj se, prema službenim podacima, u periodu od 1992. do 1995. nalazilo 11 logora takozvane Armije BiH, u kojima je bila zarobljena 891 osoba, od kojih 764 civila.

Njih 27 je umrlo od posljedica mučenja.

“Najozloglašeniji logor bio je onaj u muzeju `Bitka na Neretvi`, gdje se danonoćno u tom periodu nečovječno postupalo, prisiljavalo na rad, silovalo, nanosilo teške tjelesne povrede za što postoje i pravosnažne presude Nihadu Bojadžiću, Mirsadu Tahiroviću i drugima. Prema službenim podacima, (takozvana) Armija BiH je u ratu imala 331 logor, u kojima su bile zarobljene 14. 444 osobe, od kojih 10.346 civila, od kojih je njih 632 umrlo”, precizira se u saopštenju HRS-a.

Ističu iz ove stranke da je licemjerno i sramotno od političkih zvaničnika bošnjačkog naroda negirati zločine koje je počinila takozvana ABiH.

“Kako može doći ikada do istinskog pomirenja, ako negiramo ono što je istina, upirući konstantno u drugog i druge? Odgovornost je tim viša zbog činjenice da ti isti zvaničnici obavljaju najviše državne funkcije”, ističe se u saopštenju.

Share.