Nastavnik sporta i tjelesnog odgoja OŠ Grbavica 1 u Sarajevu Samir Alihodžić vraćen je na posao iako je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji, objavio je Klix.

Alihodžić je proglašen krivim 2018. godine (prvostepena) nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom.

Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden.

U to vrijeme on je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u OŠ Grbavica 1 i trener Odbojkaškog kluba ORT.

Nakon prvostepene presude, Tužilaštvo KS nije predložilo nikakve mjere pa je mogao nesmetano raditi kao nastavnik čekajući drugostepenu presudu.

Nakon konačne presude u novembru prošle godine i jednogodišnje kazne zatvora kao i jednogodišnje zabrane obavljanja posla nastavnika, Alihodžića ništa nije spriječilo da svoju zatvorsku kaznu uredno plati i tako se nađe na slobodi bez odlaska iza rešetaka, a zatim se vrati i na posao jer ga zakon u tome ne sprečava, prenosi pomennuti portal.

Sud mu je izdao i uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka čime je stekao sve uslove da nesmetano obavlja svoj raniji posao. Za vrijeme sudskog procesa Alihodžić je bio na neplaćenom odsustvu.

Nažalost, škola nije bila u mogućnosti spriječiti osuđenog pedofila da se vrati u učionicu jer zakon nije adekvatno regulisan.

Alihodžiću je presuđeno prema članu 208. stav 2, u vezi sa stavom 1 i u vezi sa stavom 2 člana 205. Krivičnog zakona FBiH u kojem se kaže da će se nastavnik, odgojitelj, roditelj, usvojitelj, staratelj, očuh, maćeha ili druga osoba koja iskorištavajući svoj položaj ili odnos prema maloljetniku koji joj je povjeren radi učenja, odgoja, čuvanja ili njege izvrši s njim spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.Izvor:
Share.