Haris Jovan Mataradžija iz Visokog pretučen je na kućnom pragu u tom gradu, a smatra da je razlog za napad to što se, i pored činjenice da je rođen u braku Srpkinje i Bošnjaka, osjeća i izjašnjava kao Srbin, javio je RTRS.

Na Mataradžiju su trojica napadača nasrnula juče tokom dana, dok je zatvarao vrata garaže u porodičnoj kući.

O ovom događaju se MUP Zeničko–dobojskog kantona nije zvanično oglasio, a nije odgovarao ni na pozive RTRS-a.

Mataradžija smatra da napadači nisu bili slučajno ispred njegove kuće, jer je i ranije putem društvenih mreža dobijao nacionalističke prijetnje, a kaže i da su došli naoružani palicama.

“Zaključavao sam vrata, kad je jedan naletio na mene, udario me nečim, zamračilo mi se… Udarali su me nogama i palicama ispred kućnih vrata. Mene su prvi put na nacionalnoj osnovi vrijeđali kada sam imao šest-sedam godina, kada nisam ni znao šta sam, a psovali su mi mater četničku”, rekao je Mataradžija.

Njegova sestra, Milada Mataradžija, rekla je da je čula bratov vapaj i da je odmah zvala policiju. “Da nisam čula i sišla, ubijeđena sam da bi ga ubili”, rekla je ona.

Dok je pokušavao da zaštiti sina, napadu i prijetnjama izložen je bio i Harisov otac Adem.

Harisu je pružena medicinska pomoć i u Visokom i u zeničkoj bolnici, ali porodica ukazuje da su u oba nalaza konstatovane lakše tjelesne povrede, kao i da ih je zadobio u tuči, a ne prilikom napada. Smatraju i da policija nastoji da prikrije da je napad motivisan nacionalizmom, jer su za počinioce najavili prekršajne naloge.

RTRS navodi da je Haris Jovan odlučio da napusti rodno Visoko, ali ne zbog posljednjeg napada u kojem mu je i život ugrožen, nego jer je i bez prava na rad, narušenog dostojanstva i prava da jasno kaže ko je.

Share.