Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda PS BiH, gostovao je u emisiji “Sedam plus” na Hayat TV.

Govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, promjeni Izbornog zakona, prijetnjama Milorada Dodika a komentirao je i blokade koje stižu iz manjeg bh. entiteta.

Izetbegović je na početku pojasnio ko je mogao očekivati da će probosanske snage biti linija manjeg otpora.

– Vidjeli smo da, s obzirom na ovo što radi Milorad Dodik i SNSD, međunarodna zajednica se bukvalno povlači u smislu pregovora oko Izbornog zakona u odnosu na te snage i ništa ne računa posebno na njih, ni na kakav kompromis, ustupak. Raznovrsni susreti u Zagrebu, Beogradu, koordinacija i raznovrsne poruke i konačno Palmerova izjava da je u ovom času bitno riješiti poziciju Predsjedništva, odnosno izaći u susret onome što traži uporno već godinama Čović i HDZ i da ostalo može pričekati. Ono ostalo za što smo mi zainteresirani da može pričekati. Tako da sam ja prije početka bilo kakvih razgovora htio jasno kazati javno, naravno i onima koji su medijatori tih pregovora, ali i javnosti da to neće ići tako i da se mora postići izbalansiran dogovor u kojem će i probosanska strana biti zadovoljna – rekao je Izetbegović.

Milorad Dodik pravi problem

Izetbegović je kazao da nije potpuna istina da je američki diplomata Metju Palmer (Matthew Palmer) na strani HDZ-a, kako se predstavlja u medijima.

– Tako se to prikazuje i etablira. O onome što će poslije uslijediti o čemu ćemo pričati nisam siguran da je to 100 posto tako. U principu diplomati dobiju neki zadatak i onda idu linijom manjeg otpora. Mislim da i u Vašingtonu i Briselu se ne vide neki bitni detalji s te daljine, ali opšta slika je otprilike ova.

Srpska strana predvođena Miloradom Dodikom pravi problem. Neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno, kao što je to bilo s Vašingtonskim sporazumom 1993. godine, da bi se to stabiliziralo. Ne smije se dešavati da su Bošnjaci i Hrvati suprotstavljeni i onda su diplomate dobili zadatak da to tako rade.

Problem je što u tročlanom Predsjedništvu, jedan od članova Predsjedništva po njima nije izabran većinom hrvatskih glasova, dakle tu stvar treba riješiti, da se pomiri, pa da Bošnjaci i Hrvati zajedno se suprotstave nekim avanturističkim i destabilizirajućim politikama koje predvodi SNSD. Diplomate su dobili takav zadatak i krenuli su linijom manjeg otpora, i morali smo ih upoznati da to ne može ići tako – poručio je lider SDA.

HDZ taktizira

Za tri člana Predsjedništva bi se brisali nacionalni prefiksi i direktan izbor, pojasnio je Izetbegović plan međunarodne zajednice, dodavši kako je biranje prefiksa njihovo rješenje za domove naroda.

– HDZ taktizira. Ono što su nekad prihvatali, sad odbacuju kao što je ukidanje nacionalnih prefiksa. Mislim da je to njihova taktika, zauzimanje pozicija i da će nekad to prihvatiti jer je drugačije nemoguće implementirati presudu Sejdić-Finci – izjavio je Izetbegović gostujući na Hayatu.

Share.