Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić komentarisao je današnje zaključke stranaka iz entiteta RS vezanih za odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida.

Njihovu odluku smatra moralnim dnom.

“Šteta da je opozicija u entitetu RS ponovo dozvolila da bude pojas za spašavanje Dodikovog režima. Još na ovom su pitanju morali demonstrirati zrelost i pokazati da su drugačiji. Vrlo će brzo i sami uvidjeti koliko je ovo danas pogrešna odluka. A BiH, civilizacijska i evropska će opstati, ići dalje i napredovati. Kakvo moralno i ljudsko dno morate biti da ne želite učestvovati u radu institucija BiH jer vam je zabranjeno negirati genocid i ratne zločine”, rekao je.

Također je naveo kako opozicija iz entiteta RS je nasjela na Dodikovu zamku koji sam najčešće javno negira genocid. Spomenuo je i kako njihova odluka ne znači praktično mnogo jer su opstrukcije i blokade iz RS-a u institucijama BiH uobičajena pojava.

“Okrenuti leđa, i obraz prije svega, čitavom civiliziranom svijetu, predstavlja nemoć i podkapacitiranost da pripadate demokratskom društvu. Bolje bi bilo za sve nas, a posebno za stranke iz entiteta RS, da je ovaj zakon donešen u Parlamentu BiH, ali očito nam treba međunarodno tutorstvo za stvari koje predstavljaju osnovne principe i vrijednosti demokratije i modernog društva”, zaključio je Šepić.Izvor:
Share.