Nakon što su se u Bužimu juče okupila bošnjačka udruženja pod zastavom takozvane Armije RBiH, koji su uzvikivali “Alahu ekber”, uvrede na račun Srba i Republike Srpske, te nosili ratne zastave iz Srpske stižu broje osude, a od pravosuđa BiH se zahtijeva da se hitno procesuiraju odgovorni.

-Okupljanje bošnjačkih udruženja u Bužimu pod zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče “Alahu ekber” potvrda je kontinuiteta ponašanja Bošnjaka, i to ne samo u tom mjestu već i u drugim dijelovima FBiH, a kažnjavanje takvih skupova bila bi najbolja preventiva – rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Naglasio je da jučeršanje okupljanje u Bužimu „predstavlja poruku mržnje i potvrđuje da u FBiH i dalje živi ideja da je dozvoljeno ubijati i protjerivati Srbe sa njihovih vjekovnih ognjišta“.

– Bošnjaci na taj način proizvode traumu kod srpskih logoraša i porodica koje su pod tim pokličem pretrpjele najgore oblike torture kod žrtava. Pod tim pokličima su i odsijecane srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i ubijani Srbi u ratu u BiH – istakao je Kojić za Srnu.

Ističe da takve poruke ne mogu doprinijeti pomirenju i suživotu, već izazivaju uznemirenost srpskih žrtava rata i njihovih porodica u Republici Srpskoj i mogu da se protumače kao loše poruke za budućnost.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je cilj okupljanja u Bužimu zastrašivanje malobrojnih Srba koji su se tamo vratili nakon poteklog rata ili imaju takvu namjeru, te pozvao nadležne da procesuiraju odgovorne.

Napominje da su naselja u neposrednoj blizini Bužima u proteklom ratu naseljavali su Srbi, da su u ratu sela popaljena, a narod protjeran uz brojne počinjene zločine.

On smatra da je riječ o kršenju prava ljudi na povratak, kršenju Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Krivičnog zakona FBiH.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić zatražila je od pravosuđa BiH da hitno procesuiraju odgovorne koje su u Bužimu, na skupu bošnjačkih udruženja, uzvikivali ratne poruke i uvrede na račun Republike Srpske i Srba.

– Nejasno je šta radi pravosuđe BiH. Prije nekoliko godina su podnesene prijave zbog ovih događaja, ali još niko nije odgovarao. Da je neko tada procesuiran, ovakve stvari se ne bi ponavljale – rekla je Rajilićeva.

Rajilićeva kaže da je događaj u Bužimu veoma loša poruka za mir i suživot, opstanak i napredak BiH.

– Ponovo se šalju ratne poruke, a očigledno je da nekim ljudima nije dovoljno što žive u miru. Stalno traže rat. Šta oni nama popručuju, da će nas tući, progoniti? Od toga nema ništa, to su prazne priče usijanih glava – rekla je Rajilićeva.

U Bužimu su se juče okupila bošnjačka udruženja pod zastavom takozvane Armije BiH, koji su uzvikivali “Alahu ekber”, uvrede na račun Srba i Republike Srpske, te nosili ratne zastave. Skup je održan povodom 30 godina od akcije takzovane Armije BiH “Munja”.

U Tužilaštvu BiH vodi se istraga zbog dešavanja u Bužimu iz prošle godine.

Share.