Nepoznata lica su u centru Sarajevu oštetila ulaz u zgradu SPKD “Prosvjeta” i ciljano uništila ploče na kojima je ćirilicom i latincom bio ispisan naziv – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo, te naziv “Prosvjetine” biblioteke.

“Incident se dogodio prije nekoliko noći”, saopšteno je iz “Prosvjete”.

Dodaju da je sama zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, nacionalni spomenik BiH, te da je nedavno obnovljena i otvorena biblioteka – jedna od najstarijih javnih u Sarajevu i BiH, koja je kroz prošlost služila svim stanovnicima, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

“Iskreno se nadamo da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako imamo u vidu da se ‘Prosvjetin’ dom, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva, nalazi u centralnom gradskom jezgru, te smatramo da je jedno ovakvo antivcivilizacijsko djelo ustvari čin neodgovornih pojedinaca”, napomenuli su iz ovog društva.

Ukazali su da je ovo društvo i u teškim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka nastavljalo svoj rad u Sarajevu, bez bojazni i zadrške, kao što to čini i danas.

“Istovremeno, SPKD ‘Prosvjeta’ ostaje opredijeljena svom cilju i dalje, a to je očuvanje baštine i tradicije, čuvanje i promocija srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma, što je i neodvojivi dio istorije, baštine i kulture BiH i svih njenih naroda. Nastavićemo da radimo u bliskoj saradnji i prijateljstvu sa ostalim temeljnim organizacijama kulture naroda BiH, u onom duhu saradnje i zajedničkog rada koji nas vodi već 120 godina”, poručili su iz “Prosvjete”.

Saopštenje “Prosvjete” podržali su predsjednici društava koje čine Međukulturno vijeće BiH – BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i JHKPD “La Benevolencija”.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić najoštrije je osudio vandalski čin u kojem je oštećen ulaz u zgradu SPKD “Prosvjeta”.

“Lično, a i u ime institucije koju predstavljam, očekujem od nadležnih institucija pronalazak i adekvatno kažnjavanje izvršioca ili više njih. Nadam se da je ovaj vandalski čin, u stvari, čin neodgovornih pojedinaca. Radu SPKD ‘Prosvjeta’ pružamo punu podršku”, poručio je Avdić.

Share.