Poslanik opozicionog Mosta u hrvatskom parlamentu Nino Raspudić smatra da je treći entitet u Bosni i Hercegovini dobro rešenje i već sada može da nastane.

Raspudić u intervjuu za sarajevski „Avaz“ kaže da „teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom, koja ne mora imati ovlašćenja entiteta, već može da nastane i preustrojstvom Federacije u dva, teritorijalno diskontinuirana kantona“.

Tako bi se, smatra, rešila nacionalna trvenja, silno pojednostavila i pojeftinila administracija, rešili problemi poput presude u evropskog suda u predmetu „Sejdić-Finci“, jer bi se iz tih jedinica birao po jedan član Predsedništva bez obzira na nacionalnu pripadnost.

„Dakle, jedan bi sigurno imao legitimitet da predstavlja Hrvate, omogućilo konačno pravi politički pluralizam među Hrvatima, jer se ovako, iz straha od preglesavanja, homogeniziraju oko najjače opcije i, na kraju mnogi i ‘stisnutog nosa’ glasaju za famozni HDZ BiH“, kaže Raspudić.
Ali, prema njegovim rečima, to se ne može realizovati u stanju gde je i regulisanje Izbornog zakona, koje bi onemogućilo preglasavanje malobrojnijeg naroda, u bošnjačkoj javnosti doživljava kao „fašizam“.

Raspudić u intervjuu za sarajevski „Avaz“ kaže i da bi novi izborni zakon u BiH obezbedio da brojniji narod neće određivati „predstavnike“ malobrojnijem, što, kako ističe ne bi bilo gubitak za BiH, već dobitak i učinilo bi je pravednijom, stabilnijom i jačom.

„Unitaristi i njihova maskota Željko Komšić, jednako kao i separatisti, njihovo naličje, uništavači su BiH, a ja joj želim stabilnost zasnovanu na ustavnim osnovama kao preduslov za naredak“, kazao je Raspudić.

Upitan da komentariše to što se hrvatskom članu Predsedništva BiH, koji je na tu funkciju izabran glasovima Bošnjaka, Željku Komšiću, zamera, između ostalog, poltronstvo prema SDA, nerad i demagogija, Raspudić kaže da je ta „građanska“ priča, preko leđa Hrvata kroz „projekt Komšić“, deo strategije nacionalizma brojnijeg naroda ili izuzetno licemerna ako se, kako ističe, danas snebiva pod čijim je skutom isti taj Komšić danas završio, prenosi Tanjug.

Share.