Benjamina Karić je jednoglasno potvrđena za gradonačelnicu grada Sarajeva iz reda ostalih.

Benjamina Karić rekla je da joj je ovo velika čast i da će učiniti sve da opravda povjerenje vijećnika.

“Trebamo učiniti sve da odgovorno vodimo ovaj grad. Zahvaljujem se dosadašnjem gradonačelniku Abdulahu Skaki za sve ono što je pozitivno uradio za grad Sarajevo. Želim da budemo tim da služimo Sarajevu, njegovim građankama i građanima. Ljubav treba da nam bude motiv. Ljubav prema Sarajevu treba da bude vodilja. Voditi grad znači imati rauzmijevanje za potrebe stanovnika. Sarajevo je grad koji poznaje cijeli svijet. Mi naše civilizacijske vrijednosti dijelimo sa drugima u regionu, svijetu. Mi smo dio evropske civilizacije i želimo razvijati svestrane odnose sa svim gradovima, i podsticati razvijanje odnosa u našem komšiluku, jer to je bilo i ostaje prepoznatljivo obilježje Sarajeva kao kosmopolitskog grada. Ne smijemo zaboraviti Sarajevo je evropski, kosmopolitski grad”, rekla je Karić u svom prvom obraćanju.

Poručila je da je Sarajevo antifašističko, civlizacijsko i građansko, Sarajevo je nepokoriv grad i ne odustaje od toga.

Karić je članica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a predložena je nakon što se iz trke povukao Bogić Bogićević. Ona je kandidatkinja koju je podržalo 15 vijećnika iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Ona je izabrana jednoglasno s 26 glasova “za”.

Benjamina Karić (rođena Londrc) je rođena 1991. godine u Sarajevu, a izjašnjava se kao Ostali. Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica svoje partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bilo veliki šok i još veće razočarenje, napisali su iz SDP-a u predstavljanju Karić kao kandidatkinje za gradonačelnicu.

“Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali, jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni. Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti”, kazali su iz SDP-a.

Benjamina Karić naslijediće Abdulaha Skaku (SDA) i postati 39. osoba na čelu Sarajeva i tek druga žena.Izvor:
Share.