in

EUFOR-ov komandant Anton Wessely odgovorio Dodiku: Razočaran sam izjavama

Foto: Twitter/USEmbassySJJ

Komandant snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Anton Wessely reagovao je nakon izjava Milorada Dodika da vojnici Althea misije “bespotrebno paradiraju”, kao i da neće prihvatiti slanje njemačkih vojnika u BiH.

“Pogriješio sam prošle godine što sam usaglasio da se produži mandat misije Althea. To sljedeće godine sigurno neću napraviti. To povjerenje su izgubili bespotrebnim paradiranjem ovuda. Ljudi su ovdje uznemireni. Za nas je ovo apsolutno neprihvatljivo. Nisu učinili da našim ljudima objasne zašto su ovdje, nego ovdje nam demonstriraju moć i snagu. Mislim da je s EUFOR-om u BiH završeno ove godine”, rekao je Dodik na današnjoj konferenciji za novinare.

U nastavku je Dodik povukao paralelu između nacističke države iz Drugog svjetskog rata i današnje Njemačke. Poručio je da ni u kojim okolnostima neće prihvatiti slanje njemačkih vojnika na teritoriji BiH.

“Kao vojnik i komandant snaga EUFOR-a nemam namjeru da učestvujem u političkim pitanjima, međutim jako sam razočaran određenim izjavama datim u javnosti u vezi EUFOR-a. Stoga osjećam da je važno iskoristiti ovu priliku i ponoviti da EUFOR ostaje 100 posto posvećen BiH i evropskoj budućnosti koja će neizbježno voditi ka prosperitetnijoj budućnosti svih građana BiH. EUFOR je nepristrasna, sposobna vojna snaga koju cine vojnici iz 19 država koji rade zajedno sa našim partnerima u BiH. EUFOR će nastaviti da izvršava svoje zadatke nepristrasno i da se prema svim građanima BiH odnosi s poštovanjem i na jednak način”, rekao je.

On kaže da je zbog pogoršanja sigurnosne situacije u svijetu odlučio da pozove rezervne snage EUFOR-a koje su stacionirane izvan BiH kao pojačanje snagama EUFOR-a u zemlji.

“To smo uradili kako bi snage EUFOR-a u zemlji mogle pružiti brzu i efikasniju podršku svim našim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. To osoblje je sa sobom donijelo potrebnu vojnu opremu kako bi mogli efikasno izvršavati dodijeljene zadatke, a građani BiH imali više pouzdanja u pogledu sigurnosne situacije u zemlji”, zaključio je.

Mađarske spremna da plaća ruski gas u rubljama, Ukrajina im zapretila

Sa tržišta BiH povlače se Kinderove čokoladne bombone zbog pojave salmonele u Evropi