Američki diplomata Gabriel Eskobar je izjavio da će njegova država nastaviti da vrši pritisak za deblokadu državne vlasti.

Dejton je održavao mir 25 godina i Sjedinjene Američke Države ostaju potpuno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. SAD će nastaviti vršiti pritisak za diplomatsko rješenje političke krize i povratak Srba u institucije BiH, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, činjenica je da korupcija i trenutna situacija u BiH pogađaju sve konstitutivne narode, te onemogućavaju da ekonomija bude prosperitetna.

Eskobar je ukazao kako bi SAD trebale nastaviti djelovati u BiH.

– Umjesto što se vrijeme troši na sastajanje s korumpiranim zvaničnicima, više bih preferirao da SAD troše našu energiju u podizanje svijesti o velikom talentu i ekonomskom potencijalu BiH. Nadam se da će se političari usaglasiti da je fokusiranje na potrebe njihovih ljudi više potrebno od dobijanja političkih bodova ili težnji za samobogaćenjem i ličnom dobiti – zaključio je u intervjuu za Reporteri.

U intervjuu za CNN je sredinom prošlog mjeseca istakao da su od BiH po korupciji gori samo Bjelorusija i Azerbejdžan, piše Klix.Izvor:
Share.