Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je pozvao lidere političkih stranaka u BiH da ne podrže politiku Milorada Dodika o povlačenju iz zajedničkih institucija.

“Lično sam obavio seriju telefonskih razgovora sa političkim liderima u BiH, a uskoro ću i ići u posjetu tom regionu”, rekao je Eskobar na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

On je naveo da je razgovarao i sa evropskim partnerima da i oni urade isto – da razgovaraju sa liderima političkih partija u BiH i da im sugerišu da ne podrže politiku Milorada Dodika.

Eskobar se pohvalio da je zahvaljujući njegovoj molbi upućenoj određenim političkim akterima u Republici propala ideja Milorada Dodika da jedinstvenim nastupom odbrani Republiku Srpsku.

To je potvrda da postoje političari koji i dalje sarađuju sa Stejt Departmentom, spremni da primaju naloge iz Vašingtona, kaže za Sputnjik Obrad Kesić, analitičar iz Vašingtona.

U moru poznatih činjenica koje potvrđuju kurs američke spoljne politike, specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u obraćanju ispred Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa ipak je obznanio i nešto o čemu se do sada moglo samo nagađati.

Kesić navodi da je na pitanja članova Komiteta o situaciji u Republici Srpskoj i Crnoj Gori , Eskobar odgovorio da je ona pod kontrolom Vašingtona – u slučaju Republike Srpske preko opozicije, a u slučaju Crne Gore preko Vlade direktno.

Više od iznijetih činjenica zapanjuje spremnost gospodina Eskobara da to javno potvrdi, komentariše Kesić.

“Iako je Eskobar izbjegao da imenuje političke aktere sa kojima je komunicirao u Republici Srpskoj, jasno da je riječ o opoziciji. Takođe, on je pred Kongresom rekao i da se Vlada Crne Gore obavezala da svako ime koje treba da bude postavljeno na neku funkciju mora imati saglasnost Amerike. Znači, prije nego se završi postavljanje funkcionera od strane Vlade, imena se šalju u Vašington. Na žalost, on je svojom izjavom potvrdio da postoje takvi političari koji i dalje sarađuju sa Stejt Departmentom“, naveo je Kesić.Izvor:
Share.