Uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar. “Mi imamo plan za BiH i ostvarićemo ga”, jasan je američki diplomata.

Eskobar kaže da je vizija SAD za zapadni Balkan to da region u Evropi, blizak NATO i protkan regionalnim integracijama.

“Mi smatramo da svaka država ovog regiona treba biti u Evropskoj uniji i NATO. Oni koji još nisu za to, trebaju biti gajiti bliže odnose s tom alijansom. Srbija je dramatično pojačala svoje veze s NATO”, istakao je Eskobar.

Specijalni izaslanik za Balkan naveo je i da SAD podržavaju i projekat Otvoreni Balkan.

Istakao je i da SAD “vrlo agresivno” zastupaju ove pozicije.

Osvrćući se na stanje situaciju u BiH, on je odgovarajući na senatorsko pitanje šta još i više SAD mogu uraditi istakao da Dodik, koji je prema njegovim riječima “jako težak akter”, nije jedini problem.

“Temeljni problem u BiH nije etnonacionalizam, već korupcija. Ona sprečava BiH da napreduje, ona je treća po korupciji u Evropi, ima najveću stipu odliva stanovništva i sve je to bitno usporava na putu integracija”, Eskobar.

“Mi radimo s opozicijom”

On je istakao da se bori da odnosi budu bolji, da stanje bude bolje, da odnosi između Bošnjaka i Hrvata budu bolji i da se Srbi vrate u institucije.

“Dok se to ne desi, mi radimo s opozicijom i radimo na tome da Dodika onemogućimo u pravljenju još veće štete”, rekao je Eskobar.

Požalio se da proces integrisanja BiH u EU ide sporo. Kako kaže, s jedne strane je to zamor EU od proširenja, a s druge nespremnost aktera u BiH da provode neophodne reforme.

Eskobar je i stava da su neophodne postepene promjene Ustava BiH, da se Izborni zakon treba promijeniti i SAD će na tome nastaviti raditi.

Upitan “šta je pošlo po zlu”, te “zašto nismo otišli dalje od Dejtona”, Eskobar je istakao da je ključni problem – korupcija.

“Ona je zarobila državu BiH i ima užasne posljedice. Ne samo kada je privlačenje stranih investicija, već i odlaska ljudi. No, uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put”, rekao je on.

Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promijeni.Izvor:
Share.