in

Elez traži da se brani sa slobode i želi da boravi u FBiH

Tužilac Tužilaštva BiH zatražio je u Sudu BiH da se za još dva mjeseca produži pritvor Darku Elezu, osumnjičenom za organizovana ubistva, iznude i druga krivična djela, dok je Elez na današnjem ročištu zatražio da se brani sa slobode, te rekao da bi zbog svoje bezbjednosti boravio na području federalnog Sarajeva.

Tužilac Dubravko Čampara je obrazložio da za produžetak pritvora postoje posebni pritvorski razlozi, da je kriminalna grupa kojoj pripada Elez dobro organizovana i u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a da njeni kraci idu i do Grčke i Ukrajine. “Ukoliko se nađe na slobodi, bez problema će napustiti BiH i biće nedostupan organima gonjenja”, istakao je Čampara.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH obaviješteno da je došlo do prijetnji jednom svjedoku koji je od jedne policijske agencije tražio da promijeni iskaz, te naveo kako je taj svjedokm uplašen, a cijela porodica ugrožena zbog saslušanja koje je dao 31. marta i veže se za dokaz.

Čampara je naveo i da to nije jedini slučaj, te da se i u drugim slučajevima prijetilo svjedocima, pa je naveo da je Elez više puta osuđivan za organizovani kriminal, ubistva, razbojništva i iznude, te da konstantno ponavlja krivična djela.

“Nakon izlaska iz zatvora u Srbiji i ubistva Siniše Miličevića Tigra, slika se i šalje poruku Đorđu Ždralu u zatvor Foča u kojoj govori da su ostala još trojica, Ždrale, Mića Danilović i Miroslav Škobo”, naveo je Čampara.

On je istakao da je pritvor zatražen zbog mogućnosti Elezovog bjekstva, uticaja na svjedoka i ponovnog činjenja krivičnog djela, te naveo kako Tužilaštvo provodi obimnu istragu i da bi Elezov boravak na slobodi značajno ometao tu istragu uticajem na svjedoke.

Elezov advokat Senad Kreho rekao je da nema nikakvog osnova da se Elez drži u pritvoru i da su navodi Tužilaštva čista fantazija, te da nijedan od dokaza niri izjave svjedoka ne potvrđuju da je počinio krivična djela koja mu se pokušavaju pripisati.

“Da Elez ima veze sa Belivukom, ne bi ga iz Srbije ni NATO pakt doveo u BiH. Srbija je ozbiljna država za razliku od nas”, rekao je Kreho i dodao da je riječ o “miksanju Tužilaštva na štetu Eleza”. Kreho je naveo da je sve plod mašte, da izvještaji policijskih agencija nemaju nikakvu snagu i da nije ništa drugo do nastojanje Tužilaštva da od Eleza napravi ovisnika o kriminalu.

Prema njegovim riječima, Elez je svjestan da bi njegovo bjekstvo u Srbiju ili neku drugu zemlju značilo da bi ga ta druga zemlja odmah uhapsila i isporučila BiH da mu se sudi i za predmet “Lutka” za koji mu se po Sporazumu između BiH i Srbije ne može suditi u BiH. Za Krehu je i “čista fantazija” da je Elez iz zatvora uticao na svjedoke jer je riječ o najbezbjednijem zatvoru u Evropi. Kreho smatra da bi mjere zabrane za Eleza bile adekvatne i pozvao je Tužilaštvo i Sud da se odmah krene sa ročištima. Elez je rekao da pristaje na mjere zabrane, ali da će, zbog svega što se protiv njega “pakuje”, iz Istočnog Sarajeva preseliti u federalni dio Sarajeva.

On je naveo da je prošli put tražio da mu se odredi pritvor da bi se izbjegla “pakovanja” poput uticaja na svjedoke, što je učinjeno i pored činjenice da je u pritvoru.

Predsjedavajuća sudskog Vijeća Jasmina Ćosić-Dedović rekla je da će Sud odluku o produženju pritvora donijeti u zakonskom roku. Ranije određeni jednomjesečni pritvor Elezu ističe 5. aprila.

Ginekologu godina dana robije za smrt porodilje

Akcija protiv antivaksera: Privedeno petoro, među njima i dr Jovana Stojković