in

Elez istražiocima dao korisne informacije pa dobio malu kaznu

Darko Elez (41), koji je osuđen u Sudu BiH na 15 godina zatvora za teška krivična djela u predmetu “Lutka”, među kojima je i nekoliko ubistava i razbojništava, dao je istražiocima korisne informacije o teškim krivičnim djelima, zbog čega je i dobio neočekivano malu kaznu.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice zaključen sa Tužilaštvom BiH, iz kojeg su i saopštili da je Elez pristao na saradnju.

Izvor blizak tužilaštvu kazao je “Glasu Srpske” da je, osim korisnih informacija koje je dao Elez, na ovaj način ubrzano suđenje i smanjeni sudski troškovi.

“Da mu se sudilo, Elez bi možda dobio od 20 do 22 godine zatvora, a izgubili bismo tri godine i ne bi sarađivao. Prvooptuženi u predmetu ‘Lutka’ Bojan Cvijan dobio je 20 godina zatvora”, rekao je naš izvor.

Šta je to Elez otkrio te je Tužilaštvo pristalo na sporazum, niko ne želi da otkrije. U Tužilaštvu BiH kazali su da ne mogu govoriti o detaljima sporazuma na osnovu kojeg je izrečena kazna Elezu radi zaštite istrage.

Podsjetili su da je izrečena kazna Elezu najstroža u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH.

Elezov advokat Senad Kreho kazao je da ne može govoriti o detaljima, istakavši da je njegov klijent osuđen po potvrđenoj optužnici.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti, Elez će biti “dragocjen” kada je riječ o saznanjima i prikupljanju dokaza o ubistvima advokata Dragoslava Miše Ognjanovića (57), Strahinje Stojanovića (30), Marka Markuša (29), ali i Dragana Amidžića Amidže (55).

Sprski mediji spekulišu da bi sve moglo odvesti do ozloglašenog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

Nakon ubistva Stojanovića tamošnji mediji navode da se tokom istrage došlo do egzekutora, ali ne i do naručioca zločina. Međutim, kako izvor Kurira otkriva, jedan pravac istrage vodio je ka Darku Elezu.

“Elez i Stojanović dovode se u vezu sa ubistvom advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, a postoje informacije koje ukazuju na to da je među njima došlo do raskola. Iskaz koji je dao Elez, pa je tužilaštvo prihvatilo sporazum s njim, još nije dostavljen našim istražiteljima, ali se ne isključuje da je odlučio da progovori i o zločinima u Srbiji s kojima se dovodi u vezu. Moguće je da je na osnovu njegove izjave počela potraga za Lovrenovićem”, rekao je izvor “Kurira”.

Osim toga, navodi “Kurir”, prema operativnim informacijama, Elez je blisko sarađivao s kavačkim klanom i Veljkom Belivukom, ali je navodno bio i čovjek od povjerenja Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a Srbije, koja je u pritvoru zbog trgovine uticajem.

“Operativne informacije ukazuju na to da su Hrkalović i Elez bili u kontaktu i da ga je ona štitila u Srbiji. Postoje i dokazi koji upućuju na to da je ona od njega tražila ubistvo advokata Ognjanovića. Zbog toga bi Elez mogao da bude nezgodan svjedok i po nju”, tvrdi izvor “Kurira”.

Mnogi su jučerašnju akciju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na području Gradiške, koji su tragali za Milivojem Lovrenovićem zvanim Ćomi, za kojim je Srbija raspisala potjernicu zbog ubistva Strahinje Stojanovića 13. septembra prošle godine u Novom Beogradu vidjeli kao početak primjenjivanja sporazuma između Eleza i Tužilaštva.

Akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, ali Lovrenović nije pronađen, niti je bilo ko uhapšen.

Pripadnici SIPA pretresli su sedam objekata u Gradišci, u okviru potrage za Lovrenovićem (51), potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Nezvanično, pretresene su kuća i vikendica osumnjičenog Lovrenovića u naseljima Senjak i Gornji Podgradci. Navodno su pretreseni i njegovi ugostiteljski objekti “Kajak klub” i “Arhangel”. Lovrenović nije pronađen ni na jednoj adresi koju su istražioci imali, a u pretresima je učestvovalo pet timova SIPA. Izvor blizak istrazi je rekao da Lovrenović, osim BiH, ima i državljanstvo Hrvatske, pa postoji bojazan da je tamo pobjegao.

Stojanović je likvidiran auto-bombom , a istraga je tada otkrila da je eksploziv aktivirao ubica koji se vozio električnim trotinetom. Sedam dana kasnije policija Srbije raspisala je potjernicu za Lovrenovićem. Iz SIPA su, ne otkrivajući ime osobe za kojom se traga, potvrdili da su pretresli objekte na sedam lokacija u Gradišci i da u akciji nije niko uhapšen.

U Tužilaštvu su rekli da je akcija “usmjerena na obračun sa kriminalnim klanovima iz regiona koji se nalaze i djeluju u BiH”.

Lovrenović godinama važi za “žestokog” momka za kojeg se vezuju brojna teška krivična djela, među kojima i ubistva, a navodno je blizak vrhu kriminalnog miljea u Srbiji. Lovrenović je ispitivan zbog ubistva Senada Kobilića, koji je likvidiran hicem iz snajpera u julu 2018. godine u selu Liskovac kod Gradiške. Dovođen je u vezu i sa likvidacijom Milana Vujičića zvanog Vujke 2015. godine u sačekuši u Gradišci. Ranije je osuđen na kaznu od 2.000 KM jer je sa još jednom osobom pretukao Vujičića u martu 2014. godine. Lovrenović je, kako saznajemo, istraživan i za šverc oružja u Hrvatsku, odakle je rodom. Naoružanje je sa saradnicima krijumčario u čamcima preko Save.

Iz SIPA su saopštili da je akcija izvedena u koordinaciji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Srpske, Hrvatske i Slovenije. Istakli su da će nakon okončanja akcije biti dostavljen izvještaj Sudu i Tužilaštvu BiH po čijim naredbama su pretresi i urađeni.

Predmet “Lutka”
Darku Elezu je produžen pritvor za devet mjeseci, a može trajati najduže do 10. avgusta 2022. Eleza u predmetu “Lutka” terete da je bio vođa organizovane grupe koja je od 2005. do 2009. počinila ubistva, pljačke banaka i transporta novca, te pranje novca.

Ranije je 13 optuženih u ovom predmetu osuđeno na 101 godinu zatvora. Ova grupa, između ostalog, osuđena je za ubistva Vladimira Mačara, Zorana Goluba, Borisa Govedarice, Milorada Todorovića, Radomira Jankovića i Esada Šenderovića, pljačku 2,2 miliona evra iz Privredne banke Sarajevo, 1,8 miliona KM iz Pavlović banke iz Bijeljine, te 670.000 KM iz pošte u Sarajevu.

Terete ga i za dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale. Elez je u martu izručen iz Srbije u BiH. Sumnjičen je i za ubistva Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića, što je on negirao.

Odobrena sredstva za sufinansiranje projekta rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog u Bijeljini

Apel direktora škole u Drgaljevcu: Interes škole staviti iznad ličnih i stranačkih