in

Džaferović: Šmitova odluka važna za očuvanje mira u BiH

Foto: Depositphotos

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) je ocijenio da je odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, da poništi Zakon o nepokretnoj imovini Srpske, važna za očuvanje ustavnog poretka i mira u BiH za kojeg je naveo da ga je Milorad Dodik doveo u pitanje.

“Pozdravljam odluku visokog predstavnika, kojom je suspendovan neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska. Ova odluka OHR-a je važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik (član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD) u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje”, istakao je Džaferović, prenosi Kliks.

Prema njegovim riječima, Zakon o nepokretnoj imovini Srpske, kao i druge neustavne odluke usmjereni su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

“Da vlasti entiteta Republika Srpska na čelu sa Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana Bosne i Hercegovine, kao i značajnog dijela političke javnosti u Srpskoj, koja nije odobrila ove Dodikove antidejtonske poteze”, naveo je Džaferović.

Napomenuo je da je Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, ovu odluku donio u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Savjeta za implementaciju mira (PIC) i pratećim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojima su potvrđene bonska ovlaštenja.

Pozvao je sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum te da umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupe dijalogu sa ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu, a šta smatra da je težnja svih građana u Bosni i Hercegovini.

Dodik: Imovina Srpske je imovina Srpske i tu ne pomažu ni bonska ovlaštenja

Ðoković poražen na startu Monte Karla