in

Dodikova poruka Eskobaru: Nije ovo ona Bosna

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Prošlo je vreme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv RS i Dejtona, i da BiH danas nije ona BiH koju je Gabrijel Eskobar, izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan, ostavio pre 20 godina kada je bio službenik u diplomatskim misijama u BiH, rekao je Milorad Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH to je poručio tokom razgovora sa Gabrijelom Eskobarom na njegov zahtev.

Osnovne teme razgovora bile su pitanje inicijative „Otvoreni Balkan“, ali i unutrašnja politička pitanja koja se tiču BiH, prenosi RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da podržava ideju „Otvorenog Balkana“, ali da u Sarajevu ne postoji dovoljno razumevanja za tu regionalnu inicijativu koja bi omogućila ekonomski prosperitet regiona, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Srpska neće da trpi intervencionizam

Što se tiče situacije u BiH, Dodik je preneo Eskobaru da je prošlo vreme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, i da BiH danas nije ona BiH koju je Eskobar ostavio pre 20 godina kada je bio službenik u diplomatskim misijama u BiH.
Srpski član Predsedništva rekao je Eskobaru da nema potrebe da mu prete sankcijama, jer te pretnje više nemaju nikakav ni smisao, ni značaj, niti će promeniti osnovne stavove nosilaca političkih funkcija u Republici Srpskoj, pa ni njegove.

Takođe, Dodik je preneo Eskobaru i da za Republiku Srpsku Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da aktuelnu krizu u BiH može da reši samoorganizovani Savet za provođenje mira povlačeći tzv. Inckov zakon zbog kojeg je kriza i nastupila.

Dodik se nije složio sa tvrdnjom Eskobara da je imenovanje visokog predstavnika političko pitanje, jer je njegovo imenovanje regulisano Dejtonskim sporazumom, dakle međunarodnim sporazumom, što je prvorazredno pravno pitanje.

Obrazloženje izaslanika Stejt departmenta da je Šmitovo imenovanje političko a ne pravno pitanje samo je dokaz da je Republika Srpska u pravu kada tvrdi da je Šmit, protivpravno, mimo odredbi sporazuma kojim je ustanovljena institucija visokog predstavnika, a voljom nekoliko država, poslat u BiH da bude visoki predstavnik, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD: Pretnje otcepljenjem su antidejtonske

Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je na Tviteru da je Eskobar Dodiku preneo stav SAD da su pretnje otcepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Eskobar je, navodi se, preneo Dodiku snažnu predanost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet, pravičnost izbora u BiH i kreću napred u reforme koje donose ekonomski oporavak.

Vučić: Rosu odlazi sa Jarinja i Brnjaka

Stanivuković: Nemoguće provjeriti kvalitet kiseonika koji je potrošen