Protiv sam sukoba i ratnih stradanja, ali sam svestan da je do situacije u Ukrajini došlo zato što je zapadni svet želeo da poremeti bezbednosne okvire, ocenio je u itervjuu za Sputnjik srpskih član Predsedništva BiH

Dodik je na marginama Antalijskog foruma u Turskoj, komentarišući rusko-ukrajinsku krizu, rekao da se Rusija, koja ima pravo na nedeljivu bezbednost, osećala ugroženom i da je iz odbrambenih pozicija podržala te vrste akcija.

„Bezbednost je nedeljiva. Rusija je opravdano zabrinuta na temu brige za svoju bezbednost, jer je ranije najavljeno širenje NATO do granica Rusije. Ukrajina je više kolateralna šteta ambicija koje je imao Zapad predvođen Amerikom da sprovede na tom prostoru“, rekao je Dodik.

Vlada Bosne i Hercegovine je podržala izjavu koju je EU imala o situaciji u Ukrajini, šta biste vi dodali tome?

To nije tačno. Bosna i Hercegovina nema vladu, ima Savet ministara i procedure dogovaranja oko BiH, a Republika Srpska i Srbi u BiH nisu dali, a bili su obavezni da daju svoju saglasnost za odluke na nivou BiH. Tako da je to jedna antiustavna i antizakonita akcija muslimana u okviru BiH koji su ostrašćeni protiv Rusije i nastojeni da Rusiji nanesu štetu.

Oni su je putem svojih ljudi, ignorišući ustavne procedure, saopštili na nivou Evrope, ali ne postoji saglasnost na nivou BiH. Verujem da u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije razumeju da se tu radi o zloupotrebi i prevari. BiH se nije usaglasila ni za kakve procedure ni za bilo kakve mere protiv Rusije.

Šta mislite o priznanju Krima kao dela RF i o nezavisnosti DNR i LNR?

Svet je na strani Zapada već dugo i prekršio je međunarodno pravo. I legalizovao je situaciju da Kosovo može da se proglasi nezavisnim i da to podrže zapadne zemlje bez volje Srbije i značajnog dela sveta koji nije podržao nezavisnost, pola UN nije priznalo Kosovo. Ali oni su prekršili međunarodno pravo. Sada kada je od strane naroda na prostoru Donjecka i Luganska doneta takva odluka, kada ih je Rusija priznala, onda se taj svet poziva na međunarodno pravo. Potpuno čudna situacija. U pogledu prakse koju je Zapad nametnuo to bi trebalo da bude OK. U pogledu međunarodnog prava ono što smo gledali na Kosovu i ono što gledamo sada nije OK, ali to je igra velikih. Činjenica je da Zapad misli da on ima samo prava za sebe, a da Rusija nema prava, to je nešto što je nakaradno. To će ostati da bude rešeno u narednom periodu. Verujem da je odluka Rusije u pogledu priznanja nezavisnosti tih oblasti konačna i da predstoji teška politička borba u budućnosti da i ostatak sveta prizna njihovu nezavisnost.Izvor:
Share.