Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da kada dolazi u Sarajevo koristi blindirani automobil MUP-a Republike Srpske, jer se, kako je kazao, ne osjeća sigurno.

On je to rekao odgovarajući na pitanje sarajevske N1 tv. da li je smanjio broj službenih vozila, nakon što je ranije kritikovao građane da uprkos visokim cijenama goriva niko ne gasi auto.

“Ja se vozim u stranačkom autu, ne vozim se u državnom autu, moje prevozno sredstvo je stranački automobil koji je kupila stranka”, rekao je Dodik.

O koloni automobila koja ga prati kaže da ne odlučuje on.

“Kada sam ovdje koristim blindirani auto MUP-a Republike Srpske jer se ne osjećam u Sarajevu sigurno”, rekao je Dodik.

Dodik: Ako imaju dokaze, zašto nisam u zatvoru
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u utorak drugi put saslušan u Tužilaštvu BiH u predmetu Pavlović banka, ponovio je danas da je riječ o političkom procesu i da su mu tužioci rekli da nemaju dokaza protiv njega, jer bi u suprotnom već bio u zatvoru.

Za sarajevsku N1, Dodik je rekao da su mu u Tužilaštvu rečene tri stvari.

“Prva je da je nepoznat novac koji sam ja primio na banci, što je po sebi nenormalno. Na banci 2007. godine kreditni odbor je odobrio taj kredit i prebacio na moj račun. Za to postoje dokumenti. Banka je dužna da čuva dokumentaciju pet godina. Za taj ugovor iz 2007. godine sam dobio četiri odsto kamate koju sam imao po ugovoru iz 2007. a onda je 2008. povećana na sedam odsto, koju i danas plaćam. Od 2008. taj kredit iz 2007. ne postoji jer je zatvoren. Dokumentacija se čuvala do 2013, a 2016. godine tužilac kreće u istragi i kaže taj ugovor ne postoji”, naveo je Dodik.

Drugo što mu je tužilac rekao je, kako kaže, pečat vlade. Naveo je da ako je “on stavio Vladu RS da bude garant i da vraća njegov kredit on je onda za zatvor.”

“Treća stvar koju su mu tužioci rekli je da su neke druge osobe za njega uplaćivale rate kredita. Nije mi jasno zbog čega se 15 godina priča o tome”, naveo je i upitao zašto je sve pokrenuto tek 2016. godine.

“Ovo je apsolutno politički motivisano i to su mi rekli tužioci. Nemaju dokaza, da su imali pritvorili bi me”, rekao je Dodik.

Govorio je o čemu je razgovarao sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom i rekao da je tema bila situacija u Ukrajini, ali i izgradnja gasnih elektrana.

“Ovdje postoje određene poslovne operacije koji Rusi imaju. Imali smo ranije razgovor da se gradi gasovod prema Banjaluci i imali smo neke razgovore vezane za izgradnju gasnih elektrana. To su ekološki čisti projekti. Potpisali smo i memorandum o tome. Kad se normalizuje situacija ponovo treba krenuti o tome. Ako napravimo gasovod to bi za privredu Srpske bila velika stvar. Dobili smo po povlaštenoj cijeni gas od Rusije i uvođenjem njihovog Gasproma, izgradnjom gasovoda i termoelektrana, tu cijenu nisku bi održali za čitavu BiH”, rekao je Dodik.

Dodao je da će nakon uspostavljanja mira doći do normalizacije odnosa i nastavka tih projekata.Izvor:
Share.