in

Dodik: U BiH ne postoji visoki predstavnik

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

U BiH ne postoji visoki predstavnik i nema OHR-a, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– To je završena tačka. Pročitao sam biografiju Kristijana Šmita i ona je sjajna. Ne možete dugo da se održite u njemačkoj politici, a da nemate kvalitet. To je nesumnjivo, ali kako ste mogli da pristanete na to da dođete ovdje i kažete ja sam visoki predstavnik, a niste imenovani u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Igrate neku igru. Sad očekujete da ću da vas priznam, naravno da neću – poručio je Dodik.

Dodao je da Šmita neće priznati ni Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 10, a to, kaže, nije nevažno.

– Možete vi to da ignorišete, da ne treba sa nama da se razgovara, da se sa nama samo upravlja, i to je u redu, ali do nekog nivoa. Ali to sad više ne može da prođe – istakao je Dodik.

Ponovio je da Šmit nije visoki predstavnik i da ne traba lažno da se predstavlja.

– Šmit je bez legitmiteta doputovao u BiH, a njegov izvještaj nije razmatrao Savjet bezbjednosti jer su se tome usprotivile Rusija i Kina. To je bio i ključni momenat kada je riječ o postojanju OHR-a u BiH, čiji je rad pokušao da zamijeni Ustavni sud, koji je donosio štetne odluke po Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

Istakao je da institucije na nivou BiH ne funkcionišu od početka godine, a veći problemi su od jula. Nije usvojen ni budžet, što jasno pokazuje u kakvom stanju je BiH. Za to vrijeme Srpska je pokazala da ima stabilne institucije, budžet i politiku.

TKD JOPA na Balkanskom prvenstvu u Bukureštu osvojio dvije medalje

Olimpijsku ljepoticu Jahorinu večeras prekrio snježni pokrivač