in

Dodik: Turkovićeva obmanula Masa, dva konstitutivna naroda ne žele OHR

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da je Bisera Turković u razgovoru sa njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom iznijela svoj ili partijski stav, a nikako stav BiH, te da bi želio da to zna i ministar Mas.

“Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajka Masa i države Njemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR”, istakao je Dodik upitan da prokometariše sastanak

Turkovićeve sa Masom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je pojasnio da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcionisanjem i za ostanak protektorata su samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov advokat.

“Želio bih još jednom da istaknem da naše protivljenje nema nakakve veze sa ličnošću Kristijana Šmita, kojeg Njemačka vidi na tom mjestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal. Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način”, naglasio je Dodik.

Dvanaest država podnelo tužbu protiv Bajdena

Preminuo Zoran Milošević