in

Dodik: Svi koji zveckaju oružjem treba da budu predmet brzih intervencija

Foto: Depositphotos

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom, da su razgovarli o nekoliko tema, a prva od njih je bila uzavrela atmosfera u BiH.

„Stalno se pominje konflikt, rat. Eskobar i ja smatramo da to nema nikakovg osnova, to se govorilo od strane onih koji su htjeli da prodube atmosferu nepovjerenja. Ja, niti bilo ko iz Republike Srpske, rat kao opciju nije prizivao ni u jednom trenutku. Treba sačuvati stabilnost i mir. Svi oni koji zveckaju oružjem treba da budu predmet brzih intervencija. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

Rekao je da sa Eskobarom oko Dejtona, načelno, nema nikakvih problema. Naveo je da je upoznao Eskobara sa tim da će se ići u Narodnu skupštinu i da će Republika Srpska povući određene saglasnosti.

„Mi vidimo u formi stalnog otimanja od RS, ne dijelimo vrijednosti BiH koja je za stalno kršenje Ustava. Naše političke akcije su ustavne, nemamo namjeru da urušavamo teritorijani integritet. Nisam imao potrebe ni za šta da se pravdamo. Upoznao sam Eskobara o tome, da ćemo ići na Narodnu skupštinu sa određenim dokumentima“, rekao je Dodik.

Kako kaže, javnost treba da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku.

„Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska“, kaže Dodik.

Naveo je da Eskobar njihove prigovore smatra frustracijama.

„Naravno da smo frustrirani lažima koji su nam saopštavali, da je ovo ustavna država, ovo nije ustavna država. Imali smo značajan razgovor oko svih tih pitanja. Srpska će nastaviti da brine o sebi“, rekao je Dodik.

Dodik i Eskobar su razgovarali i o ekonomskim pitanjima kao i o pitanju „Otvorenog Balkana“, gdje je kao srpski član Predsjedništva BiH to potencirao, ali je zastoj nastao jer Bošnjaci ne vjeruju u to i misle da je to neka velikosrpska priča koju treba njima adresirati.

“Kod mene su otvorena vrata za `Otvoreni Balkan` i nemam nijedan razlog da ne dam podršku toj priči”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH

Dodik je rekao da su razgovarali i o tome kako navodno odblokirati institucije, a institucije rade – i Predsjedništvo i Savjet ministara, a da li donosi odluke, to je neko drugo pitanje.

Bijeljina: Broj bolesnika sa teškim kliničkim slikama se ne smanjuje

Vozio 171 kilometara na čas, a ograničenje 60