in

Dodik: Suprotstaviću se slanju njemačkih trupa u BiH

Foto: Depositphotos

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će se suprotstaviti slanju njemačkih trupa u BiH i da je to za Srbe neprihvatljivo.

“Ako misle da ovdje treba nešto da rade, neka zatraže saglasnost organa predviđenih za to, a to je Predsjedništvo. Neko će reći da ću ja unaprijed glasati protiv toga, moguće. Ali da vidimo razloge. Možda ima nešto što ja ne znam. Po onome što znam, to je za nas neprihvatljivo. Ne otvaram mogućnost da nijemci dođu ovdje sa svojim trupama. Njemačka izdvaja 100 milijardi evra za obnavljanje svoje vojne moći. Nema Srbina kojem se ne pali alarm zbog toga”, rekao je Dodik.

On je pozvao parlamentarce iz Bundestaga da dođu u Banjaluku i razgovaraju sa ljudima.

“Zbog svojih geostrateških ciljeva, Njemačka neće uvesti embargo na energente u Rusiji. Zapad će plaćati milijardu evra dnevno za energente iz Rusije, a nas bi natjerali da zatvorimo vrata za iste te energente”, rekao je Dodik.

“Mislim da je za BiH bilo najbolje da je ostala neutralnog stava. Da se ne priključuje ni na jednu stranu. Da ostane izvan bilo kakvih osuda vezano za rat u Ukrajini. I ruski i ukrajinski narod za nas su bratski narod. Ne gledamo ravnodušno na dešavanja tamo, voljeli bi da vidimo što prije prekid. Ali, to nije rat Ukrajine i Rusije, to je rat globalnih igrača. Zapada predvođenog Amerikom i Britanijom i Rusije koju su mnogo puta prevarili o širenju NATO-a”, kaže srpski član Predsjedništva BiH.

On je podsjetio na izjavu Borelja koji je rekao da su sami krivi jer su ohrabrili Ukrajinu da će postati članica NATO-a, a kada je došlo vrijeme za to, nisu mogli da sprovedu njeno članstvo.

“Ako je interes Britanije da bude u sukobu sa Rusijom, nama nije. Nećemo biti na strani uvođenja bilo kakvih sankcija Rusiji i dati svoju saglasnost na nivou BiH. Naš stav je jasan i izaziva revolt kod velikih kao što su Brisel i Amerika. Ali, dođete u trenutke kada čovjek i kao političar morate biti objektivni. Rusija nema nijedno otvoreno pitanje kada smo mi u pitanju. Rusija nije slala svoje trupe da nas pobiju, kao što je to činila Njemačka toga vremena. Rusija se ne petlja u stvari u BiH, kao što to danas radi Njemačka. Razbili su multietničku Jugoslaviju, a sada pokušavaju da sačuvaju nemoguću BiH”, rekao je Dodik.

Rusija suspendovana iz Savjeta UN za ljudska prava

Vučić: Primarna odluka je bila da u UN budemo uzdržani, a onda je Srbija dobila bezbroj teških ucena