in

Dodik: Srpska će naći način da tuži Šmita Njemačkoj

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da od sjednice Savjeta bezbjednosti Šmitu treba da bude jasno da nije visoki predstavnik u BiH i da će zbog svake njegove akcije od juče Republika Srpska naći mehanizme da ga tuži u Njemačkoj za kršenje međunarodnog prava.

Savjet bezbjednosti je po prvi put u svojoj istoriji bio na strani međunarodnog prava. Zahvaljujući ponašanju dvije od pet stalnih članica SB. Ono što smo naučili je da BiH nema visokog predstavnika, Šmit je samozvana ličnost, nema ništa u osnovi iza čega bi se pozvao, osim volje nekoliko zemalja koje nisu institucionalno postavljene da bi upravljale BiH, poručio je Dodik.

“Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Šmit. Reći ću mu, da svaka njegova akcija od juče podrazumjeva da će Republika Srpska naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuži za kršenje međunarodnih prava. Ako u Savjetu bezbjednosti nije prepoznat kao visoki predstavnik, onda ne može biti ni ovdje”.

Dodik ističe da je zapanjujuće da Šmit, političar takvog kalibra može sebi dopustiti ovakvu blamažu.

“Uputiću mu jednu poruku: Neka od juče pravi sebi izlaznu strategiju i da se vrati svom mirnom životu, ako nastavi ovako, biće još više okleveta i izvrgnut odgovornosti za kršenje međunarodnog prava. Visoki predstavnik nema mandat, time nema ni OHR”, kaže Dodik.

“Čini mi se da su se upravo veliki dogovorili kako će eliministari visokog predstavnika i OHR. To samo ovima u Sarajevu nije jasno. Kako tvrditi da postoji visoki predstavnik ako nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti, ako mu ne dozvoljavaju da izađe pred govornicu?” rekao je Dodik.

Bijeljina: Raspisan konkurs za dodjelu studentskih stipendija

Prijavio se za izbore u BiH uz “podršku” umrlih osoba