Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Emanuelu Makronu na ubjedljivoj izbornoj pobjedi i osvojenom drugom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u Evropi i svijetu – funkciji predsjednika Francuske, istakavši da je ona bila i očekivana s obzirom na podršku koju uživa ne samo od političkih partija u vlasti i opoziciji, već i od naroda.

“Ohrabruje Vaša izjava da ćete se zalagati za odbranu demokratije. S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH, kao i Zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka”, istakao je Dodik u pismu upućenom u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH i u ime naroda i institucija Republike Srpske koju predstavlja na nivou zajedničkih institucija BiH.

Dodik je naveo da je i dalje stava da su direktni dijalog i kompromisni dogovor, a ne optužbe koje se iznose posredstvom medija ili iznošenjem neusaglašenih, jednostranih optužujućih izjava, jedini pravi put za rješenje svih dilema i postojećih nesuglasica.

“Ovim putem izražavam svoju iskrenu namjeru da na sastanku pokušamo zajednički iznaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije. Otvoren sam za susret na lokaciji u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija”, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je dodao da Francuska, bez ikakve sumnje, spada u red najvažnijih spoljno-političkih i trgovinskih partnera BiH, te se stoga nada aktivnom angažmanu francuskog predsjednika Makrona u navedenom kontekstu.

Dodik je istakao da je Francuska potvrđeni prijatelj područja Zapadnog Balkana i pojedinačnih zemalja koje ga čine, konstatujući da su BiH i regionu, a naročito narodima koji u njoj žive, potrebni mir, napredak i pomoć dobronamjernih partnera.

“Razumijevanje i podrška Francuske i Vas kao lidera od neizmjerne je važnosti u navedenom kontekstu”, naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je nadu da će predsjednik Francuske biti u mogućnosti da prihvati predloženi sastanak i uvjerenje da će predstojeći susret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u BiH, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naroda BiH i Francuske.Izvor:
Share.