Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje jer BiH nije dio inicijative “Otvoreni Balkan” i istakao da je taj proces blokiran iz Sarajeva jer su muslimani mislili da je to neka podvala.

“U tome je Republika Srpska zaustavljena, jer neka morbidna razmišljanja u Sarajevu sprečavaju priključenje toj inicijativi samo zato što sumnjaju u neke podvale i prevare”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se za to lično zalagao na sjednici Predsjedništva, te da je bio usvojen prijedlog da se BiH pridruži, ali da je onda nastala opšta blokada te inicijative.

“Sjećam se te sjednice, kada smo rekli da pristupamo toj inicijativi, to je značilo da je to do sada trebalo da bude operativno sprovodivo, a mi smo daleko od toga, jer ovi partneri, muslimani u Sarajevu, misle da je to neka podvala i da predstavlja još jedan atak na njih i njihova prava, što nije istina”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da se te blokade ne primjećuju, nego se samo primećuje kada Republika Srpska ne želi ili neće da uradi nešto.

“Kamo sreće da smo dio te inicijative, ali siguran sam da ćemo jednog dana biti”, rekao je Dodik.Izvor:
Share.