in

Dodik: SAD i Britanija su na strani muslimana

Foto: Depositphotos

SAD i Velika Britanija su na strani muslimana jer prihvataju obraćanje Šefika Džaferovića da se bez saglasnosti Predsjedništva BiH obrati Savjetu bezbjednosti UN-a, rekao je Milorad Dodik, srspki član Predsjedništva BiH.

On je rekao da po Ustavu i pravilima Predsjedništvo odobrava obraćanje na međunarodnim institucijama i usaglašava stavove, a istakao je da će Džaferović iznositi stavove protiv Republike Srpske.

“Mislim da je to pogrešna politka SAD i njihovih ljudi i neće pomoći stabilizaciji i samo će razgraditi BiH”, rekao je Dodik.

Ponovio je da Kristijan Šmit nema legitimitet da bude visoki predstavnik jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a, te je istakao da je RS uputila svoj izvještaj zemljama članicama SB.

Rekao je da je RS zamolila rusku stranu da pomogne da se izvještaj predstavi jer, kako je istakao, ostale zemlje to odbijaju.

“Zbog rata u Ukrajini mnogi će pokušati da kažu da je to naše loše ponašanje, ali mi smo to uvijek činili i predstavljali stavove”, rekao je Dodik.

Dodao je da se RS zalaže za Dejtonski sporazum i Ustav koji kaže da je BiH zemlj tri konstituvina naroda i dva entiteta, te koji kaže da sve što nije izričito u nadležnosti države pripada entietima, poput pravosuđa.

Dodik je rekao da je RS javno naglasila da nije za secesiju i da ne postrojava nikakvu vojsku, već da je govorila da je BiH na putu da se raspadne ako se ovako nastavi kao do sada.

Rekao je da će RS koristiti svoje mogućnosti da predstavlja svoje stavove na drugim mjestima, te da će to početi odmah jer je Predsjedništvo BiH, kako je rekao, propalo.

“Što se tiče političkih stavova, ustavnog pozicioniranja vezanog za spoljnu politiku, ona je propala ponašanjem muslimana u BiH, prije svega Džaferovića i Bisere Turković”, rekao je on.

Muškarac i žena prerušeni u inspektore iz mjenjačnice ukrali više ok 8.000 KM

Vučić: Beograd protiv nametnutih rješenja u BiH