Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je zabrana ulaska u BiH univerzitetskom profesoru Milošu Koviću odluka jednog čovjeka, čiju smjenu muslimani ne dozvoljavaju upravo zbog takvih stavova.

Komentarišući izjavu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića da je ovaj slučaj samo “jedan od hiljade”, Dodik je istakao da je to nevjerovatno, te da u tome uživa PDP, čiji kadar ništa nije učinio da zaštiti srpske naučnike i književnike, profesore i mnoge druge.

“Ali, dozvoljavaju da sa svih strana u BiH ulaze razni nosioci ideologija islamskog fundamentalizma, islamske države i mnogo čega drugog i u tom pogledu apsolutno nema kriterijuma”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je u ovom slučaju riječ o odluci jednog lica u BiH, te da bi bilo tragično da je u tome učestvovao i srpski kadar koji se više ne bi mogao nazvati na taj način.

“Ne može se reći da srpskom nacionalnom biću i nacionalnom interesu pripada neko ko je spreman da da svoju saglasnost da se jednom profesoru, kakav je Ković, zabrani ulazak, prije svega u Republiku Srpsku.

Koliko ja znam, on ni ne ide u Federaciju BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, profesoru Koviću će sada samo porasti cijena, jer neće biti skupa u Republici Srpskoj, a da ga neće zvati da se obrati “onlajn”.

“To ne može niko da mu spriječi. Mogu da ometaju, a čak i da uspiju da spriječe obraćanje, tu su knjige, radovi, tu su mnogi ljudi koji isto misle kao on”, naglasio je Dodik.

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska univerzitetskom profesoru Milošu Koviću “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, “jedan od hiljade”.

Granična policija BiH zabranila je u subotu, 12. marta, ulazak u BiH profesoru istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.Izvor:
Share.