in

Dodik protiv svih tačaka, Džaferović poziva strance da ga smijene

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva BIH na koju je došao i Milorad Dodik, srpski član ove institucije BiH.

Nakon što je sjednica završena, novinarima se obratio Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je rekao da je Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i protiv tačaka koje se odnose na vanjsku politiku i odbranu.

“Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH. Nismo mogli rješiti ni proces davanja agremana ambasdadorima koje su druge države imenovale, tako da je ugrožena stabilnost BiH.

Osim što je blokada, to je i zloupotreba jer niko od nas nije biran da se tako ponašamo nego da izvršavamo svoja ustavna rješenja. Sad smo u situaciji kada treba da reagira međunarodni mehanizam, jer sad smo u blokadi. Mislim da je put da se svi u BiH pridržavamao postojećih rješenja, da ne uzimamo od Dejtona samo što nam odgovara, jer dovodimo u pitanje i entitete”, rekao je Džaferović i poručio da svi dobro paze na ravnotežu jer onaj ko je remeti biće u poziciji da ugrozi ono za što se bori.

Dodaje da je BiH potrebno da institucije BiH funkcioniraju i da visoki predstavnik Kristijan Šmit nije stav dogovora, to je rješenje i da oko toga neman ikakvih razgovora i dogovora.

“U ovoj situaciji vidim izlaz u ispunjavanju uloge međunarodne zajednice, a to je visoki predstavnik”, rekao je Džaferović i dodao da visoki predstavnik treba da radi svoj posao, te da od Šmita očekuje da pomogne BiH da profunkcionira, uključujući i smjenu.

Poručio je da je visoki predstavnik legalan i legitiman i oko toga nema rasprave.

“Tu temu nameću oni koji bi da nema visokog predstavnika u BiH. To žele oni koji blokiraju državu i koji žele realizirati svoje antidejtonske poklitike”, rekao je Džaferović.

Mandić: Poslanici DF biće na ustoličenju mitropolita na Cetinju

Još jedna krivična prijava protiv Dodika