in

Dodik protiv brisanja prefiksa “srpski” iz Ustava BiH

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska učestvovati u izbornoj reformi u BiH, ali i istakao da nije više spremna da se briše prefiks srpski iz Ustava BiH.

Dodik je rekao da je prethodno bio postignut konsenzus o birsanju nacionalni prefiks iz Ustava BiH, ali je sve što se u međuvremenu desilo razuvjerilo Republiku Srpsku da treba da se odrekne prefiksa “srpski”.

– Onog trenutka kada budu bili spremni da Republika Srpska bira, da srpski narod bira svoga predstavnika, mi ćemo to usaglasiti. Drugo ništa ne dolazi u obzir – istakao je Dodik na konfereciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da će Srpska podržati dogovor muslimana i Hrvata.

– Onog trenutka kada kažu da imaju dogovor mi smo spremni da uđemo u parlament i glasamo za taj dogovor – rekao je Dodik.

Dodik kaže da će Republika Srpska učestvovati u izbornoj reformi, ali ne u okviru već formiranih komisija.

Američi predstavnik za izbornu reformu Metju Palmer ranije je najavio da će insistirati na uklanjanju nacionalnog predznaka u izboru članova Predjsedništva BiH i delegata Doma naroda federalnog parlamenta.

Šarović: Nije problem da se briše nacionalni prefiks

redsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je večeras da za SDS nije problem da se za izbor članova Predsjedništva BiH u Izbornom zakonu izostavi nacionalni prefiks.

“Nemamo problem da se ide u izmjene izbornog zakona u manjem paketu ukoliko se sve stvari ne mogu dogovoriti”, rekao je Šarović novinarima nakon sastanka predstavnika opozicionih stranaka u Republici Srpskoj sa američkim predstavnikom zaduženim za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom i direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst.

On je istakao da su tehničke izmjene vrlo važne jer, kako kaže, izbore osvajaju oni koji broje glasove, te dodao da su na sastanku iznijeli stav da ne vjeruju u promjenu izbornog zakonodavstva jer “to nije u interesu vladajuće koalicije na nivou BiH”.

Mostarka koja je juče pronađena zavezana i polugola inscenirala cijeli slučaj

Počeli “Višnjićevi dani” u Bijeljini