in

Dodik: Predsjedništvo ne može “dići” vojsku protiv Srpske

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH ne može “dići” vojsku protiv Republike Srpske, osim ilegalno, kao i da policija ne smije da prelazi entitetsku liniju.

Dodik je rekao da takve prijetnje lider SDA Bakir Izetbegović, ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom.

“Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

Na konstantaciju da se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao da je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabrikovati i krivica pripisati Srpskoj.

“Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju da naprave psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju da je naprave, spriječiće naše namjere i zadržaće ono što je oteto, umjesto da afirmišu moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovu dejtonskih papira ova zemlja može da opstane”, rekao je Dodik.

On je naveo da se uvijek sjeti vremena nastanka Republike Srpske, te da ga to danas opredjeljuje u radu.

“Sjetim se momka koji je smrtno ranjen u proboju koridora. Posljednje riječi nisu bile jauk, samo je rekao – valjda ovo neće biti uzalud”, rekao je Dodik.

On je istakao da Oružane snage BiH nisu jedinstvene, nisu napravile koheziju, donijele manje izdatke, niti su ljudi zavoljeli tu vojsku.

“Ali, zato se pokazuje da je resor odbrane zgodno mjesto za zloupotrebe, kao kada je vojni ministar otkazao vojnu vježbu sa Srbijom”, rekao je Dodik.

On je istakao da je narod bio izmrcvaren od rata, te da je Srpska morala da proguta uspostavu jedne vojske, ali da je uvijek računao na to da se ne smije promijeniti Ustav.

Dodik je podsjetio na pokušaje promjene Ustava BiH tokom pregovora u Butmiru, kod Sarajeva, kada su predstavnike naroda zatvorili u vojnu bazu, bacili novi ustav na sto, što su predstavnci Srpske odbili, nakon čega je uslijedio famozni Aprilski paket.

“Oba su propala, i to je bio prvi ozbiljan poraz muslimanske koncepcije. I sada neko misli da se vratimo na to? Znao sam da će doći dan kada ćemo dovesti u pitanje opravdanost postojanja onoga što nije upisano u Ustav”, rekao je Dodik.

On je naveo da su u Srpskoj znali će nekadašnji visoki predstanvik Pedi Ešdaun otići i da će opasti snaga i interes SAD.

“E sada je vrijeme da razgovaramo. Da li želite Bosnu? Nama ona nije problem, ne sporimo njen integritet, međunarodni subjektivitet”, rekao je Dodik, napomenuvši da na unutrašnjem planu ne postoji suverenitet BiH, nego to imaju isključivo entiteti.

On je podsjetio da su zato BiH date tri nadležnosti i pravo da donosi nekoliko politika, kao što je carinska, ali da to ne podrazumijeva i carinsku službu BiH, već samo donošenje prpopisa na tom nivou.

Dodik je istakao da će Srpska donijeti zakon o vojsci Republike Srpske i da ima puno pravo na to, jer sve to piše u Ustavu BiH, kao i da oružane snage jednog entiteta ne smiju preći na teritoriju drugog entiteta.

“Mi i ne kanimo da prelazimo. Ništa ne radimo tajno, nemamo skrivene planove, ne planiramo secesiju, već afirmaciju Ustava. A oni neka objašnjavaju da se mi ponašamo nezakonito”, istakao je Dodik.

Srpska ima razumijevanje u svijetu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da koraci na vraćanju otetih nadležnosti Republici Srpskoj ne mogu da budu rizični za Srpsku, koja danas ima razumijevanje u svijetu daleko više nego prije.

“Čak i oni koji imaju animozitet prema Srbima, posebno prema meni, daleko bolje slušaju šta mi to imamo da kažemo, malo su `naćulili` uši. Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

On je istakao da Republika Srpska ne poteže vanustavne poteze, poručivši da su u Srpskoj legalisti koji će da primjenjuju Ustav.

“Ništa od onoga što po Ustavu pripada BiH nećemo dovoditi u pitanje. Fokus je na mjerama koje su nametane nezakonjem”, rekao je Dodik.

On je istakao da se protivnici Republike Srpske trude da naprave atmosferu nervoze, psihoze, nestabilnosti, pa čak i prizivanja rata, ali da od toga nema ništa.

“Pravili su eksperiment, ilizuju. Zato smo tu gdje jesmo, zaglavljeni. Da smo imali čist račun, iskren razgovor, bavili bismo se životom, radili konkretne poslove i svima bi bilo bolje, pa i onima koji podmeću providnu bajku kako nas do boljeg života vodi `funkcionalna BiH`”, rekao je Dodik.

On je istakao da se već 30 godina odavde šalje jedino poruka nestabilnosti, umjesto da su se svi držali Ustava BiH, da svako radi u skladu sa svojim ingerencijama.

Povodom najavljene posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je rekao da su napravljena dva seta pitanja od koji se prvi odnosi na one ingerecije na koje je data saglasnost u uslovima strašnih pritisaka, a drugi na nametnute zakone za koje nije čak ni tražena saglasnost entiteta, iako je to bila obaveza.

Dodik je ponovio da će biti povučena iznuđena saglasnost koju je Srpska dala za tri pitanja – odbranu, indirektne poreze i Visoki sudski i tužilački savjet.

“Biće prelaznog perioda u kojem će postojeća rješenja funkcionisati, dok ne stvorimo uslove za djelovanje naših institucija”, rekao je Dodik i dodao da će Srpska zabraniti rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na prostoru Republike Srpske i formirti novi.

U pogledu direktnih poreza, Dodik podsjeća da Srpska stalno ostaje uskraćena za prihode i da je tek prošle godine naplatila tridesetak miliona evra koje su joj uskraćene prije deset godina.

“Ustav kaže da sve ono što nije izričito dato BiH, pripada entitetima. To što joj je dato nećemo dirati. Sve ostalo ide entitetima”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o 140 nametnutih zakona, Dodik je rekao da su svi oni pobrojani jednim zakonskim aktom i biće stavljeni van snage na prostoru Republike Srpske.

“Biće zabranjena njihova primjena. Ti zakoni će se suspendovati u roku od dva, tri ili četiri mjeseca, kako ne bi nastale pravne praznine dok Republika Srpske ne obezbijedi potrebnu legislativu”, rekao je Dodik.

Kada je riječ vojsci, Dodik je rekao da je koncipirano da sastav vojske treba da popunjava svaki narod trećinom pripadnika, ali da je polovina hrvatske kvote nepopunjena, a nedostaje i 30 odsto Srba.

“Muslimani prave svoju vojsku, zato je tako pasionirano brane. Hrvati i Srbi neće da rade u vojsci. Bila bi bolja održiva struktura. Želimo da manje trošimo na vojsku, da ne bacamo trećinu budžeta. Bilo bi dovoljno da vojska ima 3.500 vojnika, a ne 9.500, a da ušteđeni novac usmjerimo na razvoj”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li postoji ustupak koji bi zaustavio Republiku Srpsku u namjeri da proglasi nevažećim insticije BiH na svojoj teritoriji, Dodik je zapitao zašto bi Srpska za neku malu ponudu odustala od prava koja ima i naglasio da Srpska ne traži ništa izuzev prava.

On je ocijenio da će posebna sjednica Naroodne skupštine, koja će biti održana sredinom mjeseca, biti jedna od onih koje će biti kamen međaš u političkoj istoriji Republike Srpske i da će se precizno vidjeti ko se za šta zalaže.

Napominjuću da Srpska ima razumijevanje u svijetu daleko više nego prije, Dodik je rekao da u Srpskoj nisu naivni i da se više od godinu dana obavljaju razgovori sa mnogim ljudima od EU, pa do same Amerike.

“Imamo razumijevanje u svijetu daleko više nego prije. Ne ramzišljamo o konceptu koji bi doveo do sukoba. Veoma dobro smo razmislili šta je to što bi moglo da ih iziritira da nešto preduzmu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska nije protiv dijaloga.

On je rekao da je zahvalan koalicionim partnerima koji su veoma zainteresovani da se stvari istjeraju na čistinu, te da svi skupa vjeruju da je ovo ključni trenutak za to.

U Bijeljini 11 novozaraženih, u Srpskoj 50, 16 osoba preminulo

Pojačana kontrola brzine kretanja na području Policijske uprave Bijeljina