in

Dodik: Predsjedništvo BiH propalo

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da odlazak i obraćanje bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića na sjednici Savjeta bezbjednosti nema smisla bez odluke Predsjedništva BiH.

– Predsjedništvo BiH je propalo kao organ, ono ne funkcioniše i na taj način se ruši Ustav. Zloupotrebljene su procedure jer da bi bilo ko otišao na sjednicu Savjeta bezbjednosti mora imati odluku Predsjedništva, a te odluke nema – naveo je Dodik, na konferenciji za novinare.

Istakao je da je apsurdno da Savjet bezbjednosti razmatra izvještaj Kristijana Šmita.

– Vidimo da je ova zloupotreba procedura urađena sa nekim zapadnim zemljama. Sarajevski politički krug je neko ko sa zapadnim ambasadama u Sarajevu definitivno podriva ovu zemlju sa namjernom da je učine centralizovanijom i unitarnom i u tom pogledu da razgrade Dejtonski sporazum, a potom da okrive nas da mi taj sporazum kršimo – istakao je Dodik.

Istakao je da su SAD i Velika Britanija na strani Bošnjaka u BiH

– Oni dovode do razgradnje BiH – kaže Dodik.

Dodik je istakao da je ovaj put zloupotrebljena procedura, te da je to urađeno u saradnji sa nekim zapadnim zemljama.

Indikativno je, tvrdi Dodik, da je Stejt department danas o tome pričao pohvalno, što govori da ima istine u priči da je viza DŽaferoviću izdata “na vrat na nos”.

“To govori o tome da se radi o sprezi koja ide za tim da sarajevski politički krug i nekoliko zapadnih ambasada podrivaju zemlju sa namjerom da je učine centralizovanijom, unitarnijom i da razgrade Dejtonski sporazum, a onda optuže nas da taj sporazum kršimo”, naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH potvrdio je da je uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu “koji se uključio u farsu oko visokog predstavnika”.

“Istina je da Savjet bezbjednosti UN uopšte nije imenovao to lice (Kristijana Šmita) za visokog predstavnika. Apsurd je da Savjet bezbjednosti, uprkos činjenici da nije imenovao Šmita, sada navodno prihvata da taj i njegov izvještaj razmatra”, naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da ne postoji zajednički stav Predsjedništva BiH, te da će DŽaferović “samo držati još jednu besjedu o lošoj Republici Srpskoj”.

“Pokušava se panično održati samo jedna matrica priče o BiH tako što će tamo biti prisutni samo muslimanski predstavnici – (Željko) Komšić, Džaferović, (Bisera) Turković, a ako nikoga od njih nema onda Sven Alkalaj i da na najvišem nivou svjetske organizacije pokušavaju da unesu dodatnu zabunu u samu BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da je BiH zemlja eksperiment, te da na to ukazuje i antiustavno ponašanje Džaferovića, koje nigdje ne bi moglo biti legitimno.

Dodik je naveo da je stanje u BiH potpuno nesređeno, rasuto, te da je nemoguće održati priču da je samo Republika Srpska ta koja pokušava da razgradi Ustav.

On je napomenuo da je u Savjet bezbjednosti dostavljen izvještaj Republike Srpske, te podsjetio da je to 28. izvještaj, koji uz pomoć Rusije stiže do svih članica Savjeta uprkos tome što ta dokumenta odbacuje generalni sekretar i predsjedavajući Savjeta bezbjednosti.

“Izvještaj koji mi dostavljamo lišen je subjektivizma, dok je izvještaj koji dostavlja Šmit napisalo nekoliko portparola iz različitih mjesta u Sarajevu, koji prikupljaju razne medijske napise i to koriste kao dokaz o stanju u BiH”, rekao je Dodik.

On je napomenuo i da je ovog mjeseca predsjedavajući Savjeta bezbjednosti američki ambasador, te da će sigurno pokušati na nelegalan način da uvuče Šmita u svu priču, ali, moraće da objasni kako neko, ko nije imenovan u Savjetu bezbjednosti, može da podnosi bilo kakav izvještaj ovom tijelu.

“Da li je to vladavina prava, o kojoj pokušavaju da nas poduče?”, upitao je Dodik.

On je ponovio da se Republika Srpska zalaže za slovo Dejtonskog sporazuma i Ustav onako kako je napisan, a koji predviđa da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Ustav koji kaže da je Srpska 49 odsto teritorije, a 51 odsto Federacija BiH, te u čijem se članu kaže da sve ono što izričito nije dato BiH pripada entitetima”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, u Njujorku će sutra biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH.

Stanivuković tjera Begića sa Trga: Komunalna policija zabranila sakupljanje potpisa

Petrović: Funkcionisnje Toplane u interesu svih