in

Dodik: Predsjedništvo bez stava o isključivanju Rusije

Foto: SNSD.org

Predsjedništvo nije zauzelo stav o današnjoj sjednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je ponovio da Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku, nije zauzelo stav u vezi sa tačkom dnevnog reda Generalne skupštine UN gdje se na prijedlog SAD traži da se Rusija suspenduje iz Komiteta za ljudska prava.

“Mnoge zemlje su se izjašnjavale, ali BiH se nije izjasnila. Sven Alakalaj, tamošnji ambadasor BiH, koji to nije, svojim ličnim potezima saopštio je ‘stav BiH’ i tako je stavio na poziciju da BiH podržava takvu rezoluciju Generalne skupštine UN”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da to nije odluka BiH, nego privatna odluka “muslimanskog kruga” iz Sarajeva, Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković itd.

Dodik je istakao da bi bilo najbolje da BiH ostane neutralnog stava po pitanju rata u Ukrajini.

“I ruski i ukrajinski narod za nas su bratski narodi”, naveo je Dodik, te ponovio opredijeljenost tome da neće biti saglasnosti za bilo kakve sankcije prema Rusiji.

I Belorusija izvela specijalnu operaciju u Ukrajini

Izetbegović: Dejtonski sporazum je luđačka košulja