in

Dodik o NATO paketu pomoći: To niko nije tražio, Predsjedništvo BiH ne treba da je prihvati

Foto: Twitter / @MiloradDodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Predsjedništvo BiH, kao ustavno nadležno, nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO saveza zbog čega je predložio da Predsjedništvo ne prihvati pomoć koju je ta alijansa odobrila za BiH.

BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć niko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i bezbjednosti je Predsjedništvo koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć – rekao je Dodik.

On je naveo da zato ta odluka NATO o pomoći izgleda kao da je usmjerena ka miješanju u unutrašnje stvari u BiH – da NATO ovako reaguje i navodno doznačava neku pomoć za koju niko ne zna ni kakva je, ni kolika je, ni kome služi niti ko će je upotrebljavati.

Dodik je istakao da oni na taj način pokazuju koliko je BiH nesigurna i koliko je u suštini podijeljena.

– BiH je potpuno podijeljeno društvo i NATO ovim ponašanjem to na svoj način najbolje manifestuje – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nisu potrebni ni novo oružje niti bezbjednosni sistemi.

– BiH je potrebno nešto drugo što NATO nema. Očigledno je da ubacivanje oružja u BiH iz NATO programa nije opredjeljenje organa BiH i nije jedinstvena odluka svih. Možda postoje oni što stalno nešto “dramče” po svijetu, ali u tom smislu tih odluka nema – rekao je Dodik.

On je poručio da bi bilo pametno da NATO podržava ustavnu strukturu BiH, a ne da se tako arogantno i isključujuće ponaša prema organima BiH.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je Predsjedništvo jedino mjesto koje treba o tome da odlučuje, a ne NATO savez.

– Predlažem da Predsjedništvo ne donese odluku o prihvatanju toga i da pokažemo da smo koliko-toliko, barem nešto, suverena zemlja – naveo je Dodik.

Oni, dodao je on, prema pravilu šalju već remontovane sisteme, čime žele da pokažu svoju privrženost BiH, ali na ovaj način najčešće pokazuju i pokazaće se na dugoročnom planu – svoje pogrešne poteze prema BiH.

– NATO nije opredjeljenje BiH. NATO jeste za saradnju, ali u toj saradnji trebalo bi da postoje dvije strane, a ne samo jedna – NATO koja zbog glupih procjena o navodnom ruskom uticaju želi sad ovdje da skrca naoružanje – naveo je Dodik.

Jedina ispravna politika u BiH je, naglasio je on, demilitarizacija, a ne koncentracija oružja i naoružanja.

– Tako da NATO time ništa ne pomaže BiH, štaviše, on je loš darodavac, pogotovo sa stanovišta da nijedan organ u BiH o tome nije odlučivao niti je uputio bilo kakav zahtjev o potrebi za takvim stvarima. Ako neko jeste, onda je to sve bilo mimo Ustava i zakona, jer je jedino ustavno mjesto za to Predsjedništvo koje o tome nikada nije donijelo odluku – naglasio je Dodik.

Na nedavnom ministarskom sastanku zemalja članica NATO u Briselu odobren je paket pomoći BiH koji obuhvata devet projekata za odbrambeni sistem i tri za bezbjednosni, čija ukupna vrijednost je na desetine miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

S tim u vezi, u narednom periodu će se pristupiti izradi plana primjene, što će odrediti i dinamiku isporuke opreme predviđene projektima pomoći za opremanje Oružanih snaga BiH i Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, navedeno je u saopštenju.

Imam iz Kozarca prijavljen Tužilaštvu za izazivanje mržnje

Seizmolog Snježana Cvijić Amulić: Nemar i loša gradnja smrtonosniji od zemljotresa