Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da bi eventualno nametanje Izbornog zakona doprinijelo još većoj konfuziji u BiH i da je to ono što čini Kristijan Šmit, očito izlobiran od Hrvatske suprotno Rezoluciji Bundestaga.

Dodik je rekao da činjenica da je Rezoluciju inicirao Adis Ahmetović, čiji su roditelji porijeklom iz Kotor Varoši “više govori o Bundestagu nego u njemu”.

On je naveo da je Ahmetović prepisao rezoluciju Stranke demokratske akcije (SDA) u kojoj je navedeno da nema entiteta i predložio Bundestagu, te da je iznenađujuće što je njemački parlament prihvatio tu podvalu, a za Šmita je podsjetio da je nosilac velikog odlikovanja države Hrvatske.

Na pitanje da li će Željko Komšić četvrti put dobiti izbore, Dodik je rekao da je to sad malo složenije, jer je sa prijedlogom koji ima ujedinjana opozicija kod muslimana “Bakir Izetbegović malo ugrožen”.

“Njemu po ovim istraživanjima, fali 80.000 do 90.000 glasova i on neće smjeti rizikovati da mu džamija sad te ljuda prebaci na Komšića. Tako da će biti zanimljivo. U svakom slučaju neizvjesno i za Komšića i za Izetbegovića”, rekao je Dodik za RTS.

Za navode o sankcijama Rusiji, Dodik je rekao da BiH nije formalno – pravno uvela sankcije i da ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je nedavno razgovarao, to razumije i cijeni njegovu i ulogu Republike Srpske u tome.

“Tog formalnog okvira nema i zato Rusija nije stavila BiH na listu neprijateljskih zemalja i zato je BiH mogla da dobija gas po 400 i nešto dolara, a ne da plati 2.000 dolara”, objasnio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je on taj koji govori da je BiH promašen koncept, smatra da je neodrživa i nema nikakvu šansu, te da ne zna da li će dobiti kandidatski status.

“Davao sam šansu i to svi znaju. Moramo poštovati jedni druge, naša prava i ovlaštenja, ali muslimani hoće osvetu. Oni hoće da se Srbima, navodno, nešto osvete”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li bi turski predsjednik Erdogan mogao biti “most pomirenja” Dodik je rekao da je Erdogan veoma pragmatičan i da je na sastanku u Sarajevu rekao – “nećete uspjeti sa zemljom ako se vi ne dogovorite unutra, pustite strance”, te napomenuo da je pozvao Erdogana da posjeti Banjaluku, mada razumije gdje su njegove emocije.Izvor:
Share.