in

Dodik na sastanku sa Berbok: Predložio sam kako relaksirati situaciju u BiH

FOTO: Nedžad Uglješa

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, istakao je na sastanku sa Analenom Berbok, ministricom spoljnih poslova Njemačke, da jačanje BiH ne može biti zasnovano na razgradnji Republike Srpske.

Sa ministricom Berbok razgovarali su i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Dodik je nakon sastanka dodao da je spreman na svaki dogovor koji će BiH učiniti ustavno ostvarivom zemljom.

Dodik je istakao spremnost da BiH opstane samo bez zadiranja u prava Republike Srpske, poštovanjem Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri, Ustava BiH.

“U okviru toga predložio sam konkretne korake koji mogu relaksirati situaciju u BiH i omogućiti njen povratak na evropski put”, naglasio je Dodik.

Džaferović je rekao da je ovo bio vrlo važan i uspješan sastanak, a naglasio je da je “Njemačka veliki prijatelj BiH koja joj želi pomoći u nastojanju da se prevaziđu krize i da BiH nastavi s NATO putem i putem Evropske unije”.

“Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke u BiH i području zapadnog Balkana te cijelog šireg regiona”, naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima, izlaz iz ove situacije je deblokada institucija BiH i “prestanak sa stalnim prijetnjama teritorijalnom integritetu, kao i poduzimanju konkretnih postupaka kojima se umanjuje značaj reformi”.

On smatra da je potrebno zaključke Narodne skupštine Republike Srpske staviti van snage.

Zvornička policija privela sina Zorana Šijana

Berbok, Karićeva, Stanivuković i Kordić podržali različitosti