in

Dodik: Inckov zakon da bude povučen, Srpska će predložiti novi zakon

Foto: Depositphotos

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da neće ići na pregovore o Izbornom zakonu BiH jer je to stvar Federacije BiH, te da ne treba trošiti vrijeme jer nema mogućnosti da Republika Srpska prihvati indirektni izbor.

Dodik je, nakon sastanka predsjednika stranaka vladajuće većine u Srpskoj sa višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst, rekao da je ključno pitanje Izborni zakon i izborna reforma koja ga definiše.

“Mi iz većinske koalicije u Republici Srpskoj imali smo razgovor. Koliko smo razumjeli, razgovor će se obaviti i sa predstavnicima opozicije iz Srpske. Oni su nam iznijeli svoju tehničku agendu da obave ovdje razgovor ujutro sa Interresornom grupom, a onda se sele u Neum”, rekao je Dodik.

On je dodao da će Palmer i Ajhorst pokušati da nađu rješenje.

“U Neumu će pokušati da dobiju određena olakšenja koja se referiraju na dvije stvari, odnosno Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH. Ono što oni smatraju da će biti neophodne neke male izmjene Ustava, kako oni to kažu, kako bi se obezbijedilo da se donese taj novi izborni zakon. I to naravno ne može bez nas. Mi smo zainteresovani da za rješenja vezana za Dom naroda u FBiH, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. I u tom pogledu gledaćemo na koji način će biti predložene promjene, da vidimo i da bude omogućeno da Srbi mogu birati delegaciju. I ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da bude od 17, deset, devet, kako jue to bilo”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku prvi put razgovarano o Domu naroda PSBiH i načinu izbora predstavnika.

“Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da izabere svoju delegaciju i Republiku Srpsku mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali, u Republici Srpskoj je propisan način izbora i Srpska će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju. Ne tvrdim da neće biti drugih naroda u toj delegaciji”, rekao je Dodik.

“Ono što oni (Eichhorst i Palmer) smatraju je da će biti neophodne male izmjene Ustava BiH kako bi se osiguralo da se donese novi izborni zakon i to naravno ne može bez nas. Mi smo zainteresovani za rješenje vezano za Dom naroda u FBiH, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u FBiH i gledaćemo na koji način će za to biti predloženo rješenje. Mi želimo da vidimo i omogućimo da Srbi biraju svoju delegaciju, a da to ne bude neka kamuflaža kao do sada i da ta delegacija ima popunu kako se predviđa Ustavom”, rekao je.

Zatim je vezano za izborne i ustavne reforme dodao još jednu rečenicu.

“Mi smo rekli nekoliko stvari: Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva kroz čitav politički sistem u BiH, samo takvu vrstu reforme možemo podržati, nametnuta rješenja ćemo odbaciti”, naveo je.

Dodik je na današnjem sastanku sa stranim medijatorima rekao kako je Srpska pozvala na razgovor.

“Mi pokušavamo, kako oni to zovu, ‘deeskalacijom’ da vidimo neke stvari, veoma je jasna naša namjera da razgovaramo sa svim akterima u BiH i da se zatim 1. februara održi Narodna skupština na kojoj će se razgovarati o aktuelnoj situaciji. Mi smo pozvali Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate Skupštini svojim stavovima. Mislimo da treba da obavimo tu debatu, nažalost Bakir je to već odbio kao što sve odbija, ja sam spreman na bilo kojem mjestu da razgovaram s bilo kim”, rekao je.

Dodik kaže da će Srpska predložiti novi zakon, za koji smatraju da može spriječiti zloupotrebu Inckovog nametnutog zakona.

“Srpska će predložiti poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni svako ko određeni kolektivitet, dakle BiH, Republiku Srpsku, FBiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim i da se zaprijeti kaznom zatvora od pet godina, kao i za bilo koju nacionalnu grupu. Ako to prihvate naši partneri u Parlamentu, a ne vidim razlog da se to ne desi, mi smo spremni da učestvujemo u radu”, kazao je.

Naglasio je i da Srpska ne odustaje od zahtjeva da Inckov zakon bude povučen.

Stanivuković: Sa računa grada skinuto dva miliona KM, to je kriminal!

Šarović: Mislim da je napravljen pomak za Izborni zakon, o Dodikovoj ideji povratka ne bih da gatam